Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kolesarski turizem je prihodnost

Kolesarski turizem je pri nas nova turistična panoga. Ustvarila se je na podlagi opažanj, da je kolesarstvo in kolesarjenje v Sloveniji v močnem porastu. Statistika nam pravi, da se od leta 2010 naprej vsako leto več in več ljudi spravi na kolo, da bi z njim preživeli svoj prosti čas in ne zato, da bi se na primer peljali po opravkih, v službo, prodajalno…

Statistika nam pokaže tudi dejstvo, da je iz leta v leto vse več družin, ki s kolesarjenjem skrbi za psihofizično kondicijo cele družine. Drugo dejstvo pa je, da, če se cela družina spravi na kolesa potem je varnost najnujnejše za kar mora biti poskrbljeno. Največjo varnost pa družini poleg tehnično brezhibnih koles ponuja tudi cesta oz. pot po kateri kolesarijo, zato je opaziti vsako leto več in več označenih kolesarskih poti in stez. Seveda še zdaleč nismo dosegli sosednjih držav kot sta Avstrija in Italija vendar vsaj vneto delamo, da bomo nekoč lahko rekli, da je cela Slovenija prepletena oziroma povezana tudi s kolesarskimi stezami.

Kaj pravzaprav kolesarski turizem sploh je?
V najboljši obliki to zgleda tako, da je nekje v skoraj idiličnem kraju kaka hiša s sobami ali na primer hotel, ki ima vso kolesarsko ponudbo. Med kolesarsko ponudbo pa spadajo: kolesa, ki so na voljo za izposojo. Na voljo je garaža za varno hrambo koles, če svimate svoja s sabo, mini servisna delavnica za popravilo koles, pralnica koles in kolesarskih oblačil. Kolesarski apartmaji oz. hoteli imajo na voljo vodiča, ki vas lahko pelje na kolesarski izlet ali trening. Imajo tudi zemljevide s pomočjo katerih vas usmerijo na kolesarske poti v bližini in poskrbljeno je za zdravo prehrano ter udoben počitek. Taki hoteli obstajajo. Le najti jih morate, ni jih veliko... še.

Mi smo preverili dva kolesarskega hotela v Bohinju in enega v Kranjski gori. Vse je bilo tako kot smo pričakovali. V enem hotelu so nam sicer povedali, da so prišli do točke, ko ne bodo imeli več sposojevalnice koles, kajti vsako leto več obiskovalcev pripelje s seboj svoja kolesa. Prav tako smo pri vseh treh dobili vse kar smo hoteli. Torej dobili smo tudi mini servisne delavnice in bilo je možno oprati in očistiti vso kolesarsko opremo. Seveda nismo pogrešali garaž v katerih so bila kolesa varna.
V malo slabši obliki pa pri nekaterih kolesarskih hotelih manjka nekaj od naštete osnove. Se pravi, da ni delavnice ali izposoje koles in da ni vodiča, ki bi vas peljal po vam še neznanih poteh ali da vas lastnik celo ne zna napotiti na kako kolesarsko pot ali turo.  In vendar to ne moti zadovoljstva saj se taki ponudniki v največjih primerih »odkupijo« z udobno nastanitvijo, dobro hrano in seveda ponujajo hrambo koles. Pikolovstvo v slovenskem kolesarskem turizmu je naletelo na poraz. Nujno je napisati, da boste kolesarji  prav gotovo našli zase primerno destinacijo. Dovolj je le da najdete en hotel, ki se ponaša z nazivom kolesarski in prepričan sem, da boste zadovoljni, ker so standardi za tak naziv pri nas zelo visoki. Turistična tiskovna agencija (TTA), je v želji, da bi bila ponudba kolesarskih izletov in počitnic boljša, uvedla kategorijo »kolesarska destinacija«, ter pripravila standarde za kolesarske hotele, hostle, kampe in turistične kmetije. Poleg primerne infrastrukture je glavno vodilo podajanje ustreznih informacij za vse kolesarje kot tudi urejenost in označenost kolesarskih poti ter vodništvo. Izdali so tudi najnovejši informacijski kolesarski zemljevid v katerem boste lahko našli vse kar je povezano s kolesarskim turizmom.

Brez turističnih kolesarjev ni kolesarskega turizma
Kolesarski turisti so danes tako pogosti kot so bili na primer v osemdesetih letih pogosti smučarski turisti. Avtomobili s smučkami na strehi so med zimsko sezono drli v naša in tuja smučarska središča. Že nekaj poletnih sezon je opaziti, da so avtomobili s kolesi na strehi namenjena v turistična mesta kot so Kranjska gora, Bohinj, Bled… V Kranjski gori že nekaj sezon opažajo močan porast kolesarskih turistov, zato so se dokaj hitro prilagodili. Danes, če vprašaš kolesarja v Kranjski gori, če je zadovoljen s ponudbo, bo ne mogel kaj hitro prenehati hvaliti vse, od turističnih delavcev in njihovih ponudb do prijaznih domačinov. Vse je na voljo. Če imate kolo s sabo ali si ga sposodite boste lahko kolesarili po označenih poteh v spremstvu vodiča ali sami kolikor si boste ur in kilometrov zaželeli.

Preverjeno s strani Poleta na kisiku je, da so kolesarjem prijazni objekti zelo prilagojeni kolesarskim turistom, ki so po naši anketi tudi zelo zadovoljni. Pri najnatančnejšem povpraševanju kaj nam  še manjka, so tisti, ki imajo največ kolesarskih zvezdic, ko gre za kolesarsko označbo hotelov povedali, da bi bilo idealno, če bi najbolj aktivni turistični kraji bili nekoč med sabo povezani tudi s kolesarsko potjo. Prav lastniki kolesarskih hotelov, hostlov, kampov in turističnih ekip si vedno znova prizadevajo, da bi čim več poti bilo označenih z kolesarskimi označbami in tako turistom omogočili še več zanimivih smeri oziroma poti.

 

';