Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Celjani do drugega naslova državnih prvakov v košarki na vozičkih

Zaključni turnir državnega prvenstva v košarki na vozičkih je tokrat potekal na domačem terenu branilcev naslova državnih prvakov DP Celje Thermana. Tudi tokrat so upravičili vlogo favorita in si prisvojili drugi naslov državnih prvakov zapored.

Po odigranem ligaškem delu tekmovanja košarke na vozičkih v sezoni 2014/15 so se štiri najboljše ekipe uvrstile v zaključni turnir, ki se je tokrat odigral v nedeljo, 29. marca 2015 v športni dvorani Gimnazije Celje Center. Za naslov najboljšega so se pomerile ekipe DP Maribor Palfinger Marine, DP Kranj, DP Ljubljana Mercator in branilci naslova državnih prvakov DP Celje Thermana.

Finale društev paraplegikov, katerega organizator je bila Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, izvajalec pa DP JZ Štajerske, se je igralo po sistemu play offa. V prvi polfinalni tekmi sta se pomerili domača ekipa Celja in ekipa Maribora. Po odlični sezoni, v kateri so bili poraženi le enkrat, so tudi na današnji tekmi najboljšo pripravljenost – s 55 : 45 – prikazali domačini, od katerih je občinstvo pričakovalo ponovitev lanskega uspeha in s tem ubranitev naslova državnih prvakov.

Drugi polfinalni boj pa je potekal med ekipama DP Kranj in DP Ljubljana Mercator, ki so ponovno prikazali bojevito igro. Kljub zelo izenačenem ob začetku tekme, so DP Kranj povedli in slavili s 60 : 42.

Po tekmi za 3. mesto, v kateri so po precej izenačeni igri na koncu povedli DP Ljubljana Mercator in si s 52 : 42 priborili 3. mesto, so organizatorji zbrano publiko in igralce košarke na vozičkih ogreli šes spremljevalnim programom. Z njim so želeli prikazati, da je košarka na vozičkih zelo atraktiven in vrhunski šport, kjer ni prostora za nestrpnost in drugačnost. V ta namen so na turnir povabili znane celjske športnike – nogometaše NK Celje, košarkaše moškega košarkarskega kluba KK ECE Celje in košarkašice KK Athlete Celje. V Evropi je košarka na vozičkih namreč zelo priznan šport in prava poslastica za gledalce, pri nas pa je še ne poznamo prav dobro. Košarkaricam Milini Mišelič, Marici Gajič in Loreni Molnar, košarkarjem Aleksandru Andjušič, Lovru Fižuleto in Robiju Gobec ter nogometašem Sebastjanu Gobec, Tadeju Vidmajer, Sunnyju Omos in Valonu Ahmedi je metanje na koš iz vozička ter vodenje žoge ob poganjanju vozička na začetku predstavljalo kar velik izziv, a so počasi osvojili tehniko in zadeli kar nekaj košev. Košarkaši in košarkašice so si bile enotne, da metanje na koš iz tako nizke štartne pozicije res ni enostavno. "Če ne bi poskusili, sploh ne bi vedeli, da je potreben tako velik trud. Košarkarji na vozičkih morajo zbrati še toliko več moči kot mi, ki si pri metanju ali polaganju na koš pomagamo s skokom. Same pohvale!“ je povedal trener moške ekipe Husein Kahvedžić – Kafo, ki je na koncu svoje fante spodbudil še k atraktivnem zabijanju.

Finalna tekma je potekala pod taktirko domačinov DP Celje Thermana, ki so vodili od začetka do konca tekme in premagali DP Kranj s kar 20 točkami naskoka z rezultatom 61 : 41. Ubranili so naslov državnih prvakov in Celjska ekipa je v letošnjem letu res blestela. Košarkarji pa še ne bodo počivali. V aprilu bo slovenska reprezentanca košarkarjev na vozičkih (med njimi so kar štirje Celjani) nastopila na zaključku regionalne lige NLB wheel v Novem mestu, posamezne ekipe pa bodo nastopile tudi na pokalu Zveze paraplegikov Slovenije. Konec junija pa bodo v Ljubljani, Mariboru in v Kranju potekali še 3 mednarodni turnirji.

Ekipo DP Celje Thermana sestavljajo:

Ostojič Mičo

Slaček David

Musič Enis

Centrih Rudi

Gračnar Simon

Breg Mitja

Povše Aleš

Hebar Boris

Hren Vinko

Lednik Matej

Hudej Janez

Škrablin Aljoša

Najboljši strelci Državnega prvenstva s številom doseženih košev in seštetimi točkami:

1. Gregor Gračner (DP Ljubljana Mercator) – 164 košev in 211 točk

2. Slobodan Banjac (DP Kranj) – 129 košev in 166 točk

3. Mičo Ostojič (DP Celje Thermana) – 128 košev in 163 točk

4. Miran Slapničar (DP Novo mesto) – 161 košev in 161 točk

5. David Slaček (DP Celje Thermana) – 127 košev in 149 točk

';