Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Avtodom za začetnike

Namesto  priročnika  imamo  medmrežje, ki je prepolno podatkov o vsem, kar vas zanima o počitnikovanju  z  avtodomi. Torej,  kdor  se  hoče  voziti  s  hišico  na  kolesih,  se  mora,  ali posvetovati s tistimi, ki imajo s takim življenjem izkušnje, ali pa se lotiti branja raznih  revij in brskanja  po  svetovnem  spletu. Iz izkušenj je za začetnike najbolje, da se stvari loti od »samega začetka«, na kar pa "izkušeni" uporabniki največkrat pozabijo, ker se to njim zdi samoumevno.

Kdo naj najame oz. kupi avtodom? Predvsem  in v prvi  vrsti dobri  vozniki.  Kdor  ni spreten za volanom in hoče avtodom uporabljati kot družinsko razvedrilo, mora vedeti, da sam, osebno,  spravlja  celo družino v veliko nevarnost. Avtodomi  so  okorni  »želvaki«, široki  in  visoki,  v  njem  se  vse  premika  in  nihče  ne  sedi  tam,  kjer  bi  moral,  ker  je  preveč  zanimivo, a za voznika zelo  moteče.  Torej, če prej niste vozili tako velikega vozila, se nikar na prvo vandranje ne odpeljite neznansko daleč v nepoznane kraje. Najprej se ga sami navadite s kako vožnjo po vam  znanih  cestah,  sami  poskusite  parkiranje  na  širokih  parkiriščih  in  potem  še  na  ozkih,  ter  zelo  ozkih in na koncu še na takih, ki jim ne moremo reči parkirišča in ravno  take  boste  največkrat  uporabljali, če se boste prepustili pustolovskemu duhu, ki vas je pognal po avtodom.  Ko  se  boste  navadili  parkiranja,  se  navadite  še  vožnje  po zelo slabih  in ovinkastih  cestah.

 

 

Če ste  vandrovec,  in  verjetno  ste,  si  morate  predstavljati,  da  boste na vašem počitnikovanju prevozili vsaj  pet  takih  prelazov,  kot  je  Vršič,  na  primer. Si predstavljate voziti hišo na kolesih po ovinkih in strminah  in  ožinah  ceste  na  Vršič?  V  tej  hiši  pa  otroci,  ki  jim gre na bruhanje, žena, ki trepeta od strahu, posoda, ki pleše po omarah, in v najožjem ter najbolj strmem ovinku vam  nasproti  pride  enak  tak  avtodom  z  enako  nespretnim  voznikom, na smrt prestrašeno ženo in pobruhanimi otroci? 

On ne  zna  zapeljati  vzvratno  v  strm  klanec,  vas  pa  niti  z molitvijo nihče ne prepriča, da bi spustili ročno zavoro in se  vzvratno  spustili  do  prve  razširitve  ceste.  In  tudi  če  se  vam uspe izogniti na tak način, je lahko naslednje vozilo, na primer avtobus. Iz tega naslova sledi nasvet, da na začetku izberite  znane  destinacije,  kjer  takih  in  podobnih  ovir  ne boste morali prevoziti.  Avtodomi  ponavadi  niso  za  v  avtokampe.  Avtodom  je  namenjen za pohajkovanje ali kot temu rečemo, aktivne počitnice, ki so sestavljene iz vožnje skozi kar se da največ zanimivih krajev, vasi, mest ipd. Če vidimo avtodom zasidran v kampu, potem tisti izkušeni vedo, da gre za »amaterja«, ki je ves vesel, da mu je uspelo »želvaka« pripeljati do kampa, v katerem bo preživel počitnice. Hočem napisati, da kampi niso bistvo avtodoma.

 

Začetniki, ki se prvič podajo na pohajkovanje z avtodomom, hitro ugotovijo, da svet sploh ni raven. Pravzaprav je cel svet ena  sama  klančina.  To  ugotovijo  vsakič,  ko  ga  parkirajo  in  ko hočejo pojesti juho s krožnika, ki je postavljen na mizici v avtodomu. Ste že spali »v stoje« ali z glavo nižje od podplatov? Ste že spali privezani za steno? Če je vaš odgovor ne, potem morate paziti, da se vam to ne zgodi ravno na vaših prvih počitnicah z avtodomom.

Ta vozila se dajo s posebnim pripomočkom, ki mu pravimo tudi »klocna«, postaviti v raven položaj, vendar morate za to biti zelo spretni. In kdaj ga moramo  postavljati  v  »vaservago«?  Skoraj  vedno,  ker  svet  res ni raven. Ste dovolj spretni, da na minimalnem prostoru, zapeljete avtodom na klocne? Verjetno ste, saj ste se zato odločili kupiti ali najeti avtodom. Na  počitnicah  zelo  rad  dobro  spim.  No,  v  avtodomu  se  ne boste naspali, ampak ker ste po duši vandrovec, vas to seveda ne sme motiti. Spalne motnje nastopijo le pri začetnikih, a se tudi ti hitro privadijo na nomadsko spanje. Za otroke ni problem, ker so veliko bolj prilagodljivi, če že ne zaradi njihove  mladosti  pa  zaradi  telesnih  predispozicij.  Preden  zaključim s prvim delom »priročnika« Avtodom za telebane,  moram napisati, da vedno poglejte vremensko napoved, ker ni  ga  hujšega,  kot  biti  v  dežju  v  avtodomu kake  tri  dni  zapored. Tisti, ki ste to doživeli, veste, na kaj mislim.

';