Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

12 razlogov zakaj obiskati Bale

Če iščete idejo za izlet ob koncu tedna, za zanimivo potovanje ali pa celo počitnice, potem vam manj znano istrsko mestece Bale lahko ponudi  resnično veliko, tudi nekaj presenečenj! Bale, ali srednjeveško Castrum Vallis, se  nahajajo na zahodni obali Istre, na pol poti med Rovinjem in Pulo. Bale so bile dolgo v senci bolj znanih istrskih mestec in letovišč, v zadnjem času pa  so se razvile v smer, ki je privlačnejša za bolj zahtevne in bolj aktivne goste; za take, ki poleg sonca in plaže želijo doživeti še kaj  več.

Mestece Bale - meščani so zelo ponosni na bogato zgodovinsko, kulturno in arhitekturno dediščino - ponujajo prav to: niz različnih zanimivosti in značilnosti, ki dopolnjujejo lep, zanimiv in prijeten dopust in sprostitev. Morda  vam bo prišel prav nabor dvanjastih  zanimivosti, ki vas bodo navdušile za obisk mesta in njegove okolice:

1. Čarobni svet metuljev

Prav metulj je zaščitni znak Bal, saj na območju mesta in okolici živi več kot 400 vrst različnih metuljev. Nekatere vrste so zaščitene, saj so ogrožene, in jih je v naravi le redko mogoče videti. Torej: zelo verjetno je, da boste med hojo v neokrnjeni naravi okoli mesteca videli veliko metuljev, tudi  nekaj redkih vrst.

2. Staro mestno jedro in palača Soardo-Bembo

Nekdanja rimska utrdba Castrum Vallis je v srednjem veku postala  mestece, utrjeno z obzidjem. Med dvema velikima obrambnim stolpoma je plemiška družina Soardo zgradila   veličastno palačo,  ki je leta 1618, ko sta se poročila Veronika Soardo in Alvis Bemba, postala last beneške plemiške družine Bembo. Palača je popolnoma ohranjena, poleg nje lahko radovedneži raziščejo še druge stavbe iz srednjega veka: mestno ložo, mestno kaščo (skladišče za shranjevanje žita) in še dve palači: Mestno in Pretorsko.

3. Najdišče ostankov dinozavrov

V sredini glavne plaže Mon Perin je pomembno najdišče okamenelih kosti dinozavrov, stare so približno 200 milijonov let. Kosti so našli,  oziroma, pravilneje,  so se pojavile na morskem dnu  leta 1992. To je edino znano najdišče fosilov v Istri in edino mesto v Evropi, ki je na morskem dnu ali pod morsko gladino. Obiskovalci se lahko tudi kopajo in potapljajo ob najdišču veličastnega Histriasaurusa boscarollija. Nekatere ohranjene  ostanke kosti si je mogoče ogledati v bližnjem muzeju dinozavrov.

4. Največja galerija umetnosti v Istri

Od začetku maja letos  je v palači Soardo-Bembo odprta je hiša umetnosti "Mon Perin Art House" – največja umetniška galerija v Istri. Na več kot 1000 kvadratnih metrih razstavnih površin so predstavljene slike, skulpture in keramika najuglednejših imen umetniške scene Istre in Kvarnerja.

5. Ornitološki rezervat in muzej ptic

V soseščini devet kilometrov dolge plaže pod Balami  je v neokrnjeni naravi Palud edini ornitološki rezervat v Istri. Močvirnato področje, veliko  20 hektarjev, skriva 220 vrst ptic. Poleg opazovanja ptic v njihovem naravnem okolju je  v multimedijskem centru na ogled tudi muzej ptic. Predstavlja ga zbirka 180 različnih vrst ptic, ki jih je navdušenec Pietro Sassari več desetletij zbiral v Balah, v Rovinju, na Paludu in okolici.

6. Intimne ulice, kjer je hodil slavni Casanova

Giacomo Chevalier de Seingalt Casanova, največji zapeljivec 18. stoletja, je odkril  lepoto Bal pred nekaj stoletji: od 1743 do 1747 je večkrat obiskal Bale, saj se je zaljubil v privlačno nečakinjo plemiča izdružine Bembo. Če se sprehodite  skozi intimne ulice Bal lahko občutite pridih romantike, ki jo je slavni Casanova zelo podrobno opisal v svojih dnevnikih.

7. Slikoviti sakralni objekti

Na področju Bal je kar  28 cerkva, nekatere izvirajo celo iz  zgodnjekrščanskih časov. Župnijska cerkev sv. Juliana je bila zgrajena na ruševinah bazilike iz 9. stoletja, in v kripti si v  lapidariju lahko ogledate ostanke še starejših stavb. V cerkvi se nahaja kamniti sarkofag iz 8. stoletja, za številne obiskovalce je zanimiva  cerkev sv. Duha, s freskama na katerih je upodobljeno Jezusovo življenje - predstavljeno kot nekakšen strip. Fascinantna  je tudi cerkev sv. Petra na vrhu, postavljena je na veliki skali, in podoba tega kraja predstavlja skoraj nadrealistično sceno.

8. Edinstvena zbirka beneških kostumov

Če želite na kratko podoživeti  čar karnevala v Benetkah je v obnovljeni palači Soardo-Bembo na  ogled zbirka  32-ih beneških karnevalskih kostumov. Sešiti so bili v znamenitem beneškem ateljeu Merega po izvirnikih  kostumov plemiške družine Bembo.

9. Aktivne počitnice in avanture

Če imate radi lovske ali športne aktivnosti potem Bale z okolico ponujajo neskončne možnosti: poleg kolesarskih in pohodniških poti tudi šolo jahanja,  še posebej zanimiva je šola potapljanja. Po usposabljanju pod nadzorom potapljaških mojstrov lahko doživite edinstveno avanturo – obisk ostankov potopljenih ladij, najdenih v bližini Bal. Med njimi so nekatere izmed najbolj znanih ladij v Jadranu kot sta nemški rušilec Giuseppe Dezza ali parnik Baron Gautsch.

10. Najlepša športna dvorana na svetu

Tudi športna dvorana Bale je postala v zadnjih letih razlog, da turisti in Istrani obiskujejo to čarobno mesto. Bale imajo dvorano, ki je leta 2008 osvojila prvo nagrado v kategoriji športa na svetovnem festivalu arhitekture v Barceloni. Tekmeci za to prestižno nagrado so bili arena Wembley v Londonu, olimpijski bazen Watercube in teniški center v Pekingu.

11. Kompleks vojaških utrdb

Vojaške utrdbe - casemates - na južnem delu obale, zgrajene med letoma 1898 in 1914, so med najbolje ohranjenimi primerki  obrambne arhitekture 19. in 20. stoletja. Porazdeljene so na približno 150 hektarjih obalnih območjih, in so povezane z mrežo makadamskih cest. Utrdbe  Monformo, San Benedetto, Caluzzi, Paravia-vzhod, Paravia-zahod in vojašnice Paravia so edinstven utrjen kompleks, zgradbe so še vedno odlično ohranjene.

12. Park Histria Aromatica

Park Histria Aromatica je v neposredni bližini Bal, velik je 25 hektarjev. Park krasijo urejena sprehajališča skozi nasade in vrtove, tam je več kot 300 vrst avtohtonega aromatskega in zdravilnega rastlinja, oljčnikov in vinogradov. To je naravni raj za vsa čutila. Prečudovita polja sivke, poprove mete, kamilic, ognjiča, žajblja, oljčni nasadi in vinogradi spominjajo na značilne stare kmetije istrske regije. Okoli pa so hribi in med kamnitimi terasami in kamnitimi zidovi so  urejena sprehajališča in počivališča. Z višine se ponuja  pogled na celotno obalo od Rovinja do Vodnjana na eni, in na skrivnostno Učko na drugi strani.

 

 

 

';