Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stisk roke zanesljiv pokazatelj zdravstvenega stanja

Tveganje za srčno-žilna obolenja lahko dokaj natančno ugotovimo na podlagi stiska roke posameznika, kaže študija, objavljena v današnji izdaji medicinske strokovne revije The Lancet. Kot so ugotovili kanadski znanstveniki, je čvrst stisk roke zanesljiv pokazatelj dobrega zdravja, izsledka študije povzema sta.

"Moč stiska roke bi bil lahko preprost in poceni preizkus za ugotavljanje tveganja za smrt ter bolezni srca in ožilja," je poudaril vodja študije Darryl Leong, profesor medicine na univerzi McMaster v Hamiltonu v zvezni državi Ontario.

V obsežni študiji so obravnavali skoraj 140.000 ljudi iz 17 držav, starih med 35 in 70 let, katerih zdravstveno stanje so opazovali štiri leta.

Med rednimi pregledi so bolniki morali z roko stisniti dinamometer Jamar, ki meri moč mišic. Kot je pokazala študija, je vsako zmanjšanje moči stiska za pet kilogramov povezano s 16 odstotkov večjim tveganjem za smrt ne glede na vzrok. Tveganje za srčni napad je v tem primeru višje za sedem odstotkov, tveganje kapi pa se poveča za devet odstotkov.

Izsledki študije še kažejo, da je stisk roke bolj zanesljiv pokazatelj tveganja prezgodnje smrti kot krvni tlak.

Rezultati so bili enaki tudi ob upoštevanju starosti, uživanja alkohola, kajenja, stopnje izobrazbe in dela, ki ga opravlja posameznik.

Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med stiskom roke in sladkorno boleznijo, boleznimi dihal ter poškodbami zaradi padcev ali zlomov.

';