Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Miši kažejo, da je šport Ok!

Redna športna vadba ohranja možgane mlade in aktivne. Do te ugotovitve so na študiji z mišmi prišli raziskovalci univerze v nemškem Göttingenu, poroča agencija dpa. Profesor Sigfried Löwel pa pravi, da veliko dejstev govori o tem, da to velja tudi za ljudi.

Kot poroča revija Journal of Neuroscience, so na univerzi raziskovali prilagoditveno dejavnost možganov miši, ki so imele v kletkah kolo za gibanje, in tistih, ki so bile zaprte v standardnih kletkah. Pri slednjih so določene možganske aktivnosti v 110 dneh popolnoma zamrle, pri aktivnih živalih pa so se te iste dejavnosti ohranjale vsaj 242 dni.

Kot pravi Löwel, je iz prakse že dlje znano, da šport izboljšuje psihično zdravje, pomaga proti depresijam in pomaga pri kognitivni dejavnosti: "Zdaj počasi dobivamo tudi vse več rezultatov raziskav možganov, ki to potrjujejo."

Podobne raziskave so bile opravljene tudi že na ljudeh in na univerzi v ameriškem Pittsburghu so pred časom prišli do spoznanja, da je vzdržljivostni šport zelo pomemben za spomin posameznika.
 

';