Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Kombinacija krvi, znoja in solz

Menstruacija velja za eno bolj mučnih značilnosti ženskosti, kateri nobena ne uide, se ji pa mnoge rade izogibajo, še posebej športnice. Žensko telo vseskozi spremljajo hormonske spremembe in nihanja. Mesečna čišča označuje rodna leta v življenju ženske, z začetkom prve menstruacije (menarhe) do prenehanja oz. zadnje menstruacije (menopavze). Če zraven prištejemo še vse nevšečnosti, ki se lahko pojavijo ob mesečnih ciklusih in vplivajo na telesno in duševno počutje, prav tako tudi na telesno zmogljivost, temu seznamu ni videti konca. Kje sta potem še nosečnost in porod? Da ne dodam še pregovorno znane ženske tečnobe in fenomena po imenu PMS.

Menstrualni ciklus, katerega dolžino štejemo od prvega dne krvavitve do zadnjega dne pred naslednjo krvavitvijo, običajno traja od 21 do 35 dni, pri športnicah pa so presledki pogosto daljši. Delimo ga v obdobje dozorevanja jajčne celice (folikularna faza), obdobje ovulacije in v obdobje rumenega telesca (lutealna ali predmenstruacijska faza). Mesečno izločanje maternične sluznice, ki je videti kot krvavitev iz nožnice, napoveduje, da se med mesečnim ciklom v maternici ni ugnezdilo oplojeno jajčece (glej grafiko).

Večina zdravih žensk ima menstruacijo od tri do sedem dni (5 dni v povprečju) in izgubi od 20 do 250 ml krvi (120 ml v povprečju). V življenju mesečna krvavitev žensko doleti približno 450-krat, kar pomeni, da ima »na obisku teto s Krvavca« dobrih 2200 dni v življenju. Nič čudnega, da nas potemtakem velikokrat preseneti v nepravem času.
 

»Pa ravno zdaj pred podaljšanim kolesarskim vikendom dobim ‘menstro’, v zimskem obdobju je že tako malo priložnosti za kolesarjenje,« mi potarna prijateljica iz kolesarske ekipe. Ne navdušeno ji prikimam tudi sama, saj sem na istem. Ste vedeli, da so številne raziskave pokazale, da se menstrualni cikli žensk, ki več časa preživijo skupaj, uskladijo, za kar naj bi bili krivi »feromoni«? Ne, midve se seveda nisva zatekli v menstruacijsko kočo, kot so se nekoč ženske v starih kulturah (da so bile ločene od skupnosti zaradi različnih razlogov, od strahu pa do spoštovanja), ampak sva se odpeljali kolesarskim vožnjam naproti.

»Prekletstvo ženske narave«

Čeprav je mesečna čišča povsem normalna ženska telesna funkcija, so jo skozi zgodovino človeštva povezovali s številnimi vražami in miti, saj je bila to tema, o kateri so govorili zelo redko ali pa je bila celo prepovedana. Pojav menstruacije in njene funkcije je bil za arhaičnega človeka povsem nelogičen pojav, ki se ponavlja v luninih ciklih, izgine med nosečnostjo in se pojavlja tam, kjer je mesto spolnih užitkov. Nič čudnega torej, da je mesečna krvavitev begala predvsem moške, saj so o tem pojavu največ pisali prav moški. Še Walt Disney je leta 1946 posnel film o menstruaciji.

Zaratustra je na primer menstruacijo razlagal kot delo hudiča in njegovih temnih sil. Spet drugi so trdili, da so ženske v času krvavitve nevarne za okolico in naj bi bile s svojo izjemno močjo v tistih dneh sposobne odgnati nevihte. Tako na primer ženskam v Kongu med menstruacijo ni bilo dovoljeno pripravljati obrokov moškim, krščanstvo pa je menstruacijo povezalo z izvirnim grehom, s katerim si je Eva pridelala vsakomesečno prekletstvo. Danes so nasprotno od preteklih časov »veleumna« vraževerna prepričanja zamenjale sodobne alternative in široka paleta higienskih pripomočkov, s katerimi med menstruacijo lahko počnemo praktično vse: tečemo, plavamo, kolesarimo, jezdimo in plezamo.

Tamponi so najboljši prijatelj vsake rekreativke v tistih dneh, tudi pri športih, kot je plavanje. Kri vpijajo že v nožnici, a ker je maternični vrat zaradi odtekanja krvi med menstruacijo nekoliko razširjen, mikroorganizmi laže najdejo pot do nožnice in tako tampon lahko postane izvor okužb in vnetij. Zato ga je priporočljivo zamenjati pred plavanjem in takoj po njem, še bolje je, če uporabimo bolj higienske tampone z aplikatorsko cevko. Če se tamponi uporabljajo v skladu z navodili, jih ginekologi ne odsvetujejo.

Da bi se izognile menstruaciji zaradi posebnih dogodkov, kot je na primer maraton, na katerega se pripravljamo vse leto, nam lahko pomagajo tudi ginekologi s kontracepcijskimi tabletami, s katerimi menstruacijo enostavno prestavimo.

Krči, šibkost, izčrpanost …

Čeprav si med menstruacijo včasih zaželimo, da bi ves dan preživele v postelji in se umaknile pred vsemi, ginekologi priporočajo, naj zberemo voljo in ne glede na počutje vsaj malo razmigamo svoje težke in občutljive ude. Moški boste najbrž zavili z očmi, a večina žensk vam bo povedala, da je menstruacija nadležna in boleča, da jih močne krvavitve in krči izčrpajo. Poleg bolečin v križu in trebuhu jih lahko spremljajo tudi driska, glavoboli in šibkost. Bolečine in krči ob menstruaciji so lahko pri nekaterih ženskah tako neprijetni, da sta v teh dneh bolj priporočljiva počitek in tudi zmanjšanje telesne aktivnosti. Najbolje je, da poslušate svoje telo in glede na počutje počnete tisto in v takšni meri, da še uživate. Tudi če so to le kratek sprehod do bližnjega gozda, ples ob poslušanju radia ali raztezanje pred televizijo. Ne pozabite, da predvsem gibanje na svežem zraku pripomore k povečanju serotonina (hormona sreče), ki poskrbi za prekrvavitev in sprošča mišice ter blaži menstrualne bolečine. Vedeti morate, da zmerna rekreacija ne vpliva na količino in dolžino krvavitve, zato naj ta, če se le da, tudi v tistih dneh ostane del vsakdanje rutine. Zaradi nelagodja in strahu pred morebitnim pojavom rdečega madeža na zadnji plati vaših športnih oblačil je najbolje, da si nadenete temna oblačila. Tudi uravnotežena prehrana vam bo pomagala ublažiti bolečine.

Menstruacija ni izgovor za lenobo

Neprijetne dneve v mesecu napoveduje že PMS (predmenstruacijski sindrom) s številnimi telesnimi in duševnimi znaki. Ženske ga opišemo z bolečimi in napetimi prsmi, utrujenostjo, bolečinami v križu, mišicah in sklepih, napihnjenostjo trebuha, otekanjem nog ter razdražljivostjo, včasih nerazložljivim jokom, pomanjkanjem koncentracije, nemirom in povečanim tekom. Ne, takrat si ne želimo le koščka čokolade. Nujno ga potrebujemo! Pa ne samo koščka. In to potem, ko zmečemo vase že vse, kar se nam pojavi pred očmi. Za požrtijo se lahko zahvalite znižanju sladkorja v krvi teden dni pred menstruacijo. Obratno sorazmerna povečanemu teku je v teh dneh motivacija za treniranje. Pred začetkom menstruacije se raven hormona, ki sproža depresivno počutje (progesteron), dvigne, medtem ko se estrogen, ki vpliva na dobro počutje in zbranost misli, ne spremeni. Vadba se v teh dneh zdi težja, koordinacija gibov je počasnejša, prav tako je zmanjšana koncentracija. A to naj ne bo razlog, da bi telovadbo preskočili. Morda se poskušate izogniti treningom, ki od nas zahtevajo večjo pozornost in osredotočenost, saj zaradi čustvenih obremenitev niste toliko pri stvari kakor ponavadi. Privoščite si raje lahkoten tek kakor intervale. Zaradi tekočine, ki se zadržuje v telesu, so sklepi in mišice bolj trdi in togi, prožnost vezi je manjša, zato moramo biti še posebno pazljive, saj je verjetnost za poškodbe večja.

Nemški raziskovalci inštituta športnih znanosti so spremljali ženske, ki so dvigale uteži vsak tretji dan v obeh fazah (folikularni in luteinski), in rezultate primerjali z ženskami, ki so uteži dvigale enkrat na teden med najvišjo koncentracijo hormona v krvi in vsak drugi dan med najnižjo koncentracijo hormona v krvi. Ugotovili so, da se je ženskam iz druge skupine moč povečala za 32,6 odstotka, iz prve pa za 13 odstotkov. Te ugotovitve nam dajo vedeti, da je vadbo za ženske treba prilagajati menstruacijskemu ciklusu. Dovolite si trenirati v višjih obratih, ko se tako počutite, in zmanjšate intenzivnost, ko se ne.

Poznavanje svojega menstruacijskega cikla vam bo pomagalo razumeti, zakaj se nekatere dneve na kolesu počutite kot zmagovalke, kak drug dan pa tako, kot bi gazile po blatu. To vedenje vas lahko opogumi, da boste presegle sebe v dobrih dneh in brez slabe vesti stopile na zavoro, kadar ne bo vaš dan. Znano je, da zmerna redna rekreacija trikrat na teden olajša predmenstrualne simptome in menstrualne krče, zato ni nobene potrebe, da bi v tistih dneh sedele in čakale, da bo menstruacija mimo. Bodite vztrajne in se naučite biti kos okoliščinam v vseh dneh svojega mesečnega ciklusa, menstruacija torej ne bi smela omejevati vašega življenja, razen če ji to dovolite.

 

Špela Javornik, Polet 02, junij 2017

';