Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Definicija zdravja. Plus nevarna debelost

Svetovna zdravstvena organizacija je zdravje opredelila nekako takole: Zdravje ni le odsotnost bolezni, ampak tudi duševno, telesno, čustveno in socialno ugodje oziroma blagostanje.
In že smo v času postenja, ko hujšamo, ko se čistimo, ko ne jemo veliko, pazimo kaj zaužijemo, enkrat na leto je to obveza, zakaj bi ne počeli tega skozi celo življenje.

Je debelost bolezen, bolezensko stanje? O tem smo v Poletu pisali ogromno. Naša Nada Kozjek, je to večkrat povsem nazorno opisala. Seveda obstajajo pri uvrstitvi debelosti med bolezni določene pasti. Bolezni so tudi predmet kritja zdravstvenega zavarovanja. Protiargument združenja AMA (American Medical Association) je bil odločen: to je tako, kot bi dejali, da pljučni rak ni bolezen, ker je posledica posameznikove odločitve o tem, da kadi. Na srečo obstaja majhna , a ključna razlika, debelost je namreč mogoče zdraviti, pozdraviti.

Pogost argument, zakaj debelost ne more biti bolezen je pomanjkljiva definicija debelosti.  Kaj pa BMI (bodi max index)? Ker sta za izračun potrebni samo višina in teža, pade v kategorijo debelih tudi kakšen športnik, ki ima zaradi obilnih mišic previsok indeks. Ta argument bi torej moral vzdržati zgolj posamično od primera do primera, od osebe do osebe. Za postavljanje natančnejše diagnoze za posameznika so koristne meritve obsega trebuha, debelina mišičnih gub ipd…

Debelost je mogoče preprečiti. Tega bi se morali zavedati že mladi starši. Posameznik v odraščajoči dobi se mora zavedati, da je večji del bremena na njegovih plečih in je to kljub vsemu odvisno od njegove odločitve. Starostniki so na podobnem. Ne računajte na diete in na hujšanje, vzdržujte svojo mišično maso, pa če tudi je kaka kila preveč… v mišicah je skrivnost, kako jih ohraniti? Mogoče jih je, pa če tudi menite, da ste že prestari.

';