Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Skvoš: pozabljena najboljša igra

Čeprav je krivično, vendar imamo skvoš za zimski šport. No, vsaj mi »zunanji« športni rekreativci, ki se pozimi umaknemo v telovadnice.
Telovadnice so naša rešitev. Odbojka, mali nogomet, rokomet, statično kolesarjenje, pialtesi in zumbe, borilne veščine, badminton… in skvoš. Rekreativci vse to poznamo in če smo odkriti je tudi prosti termin za skvoš igrišče težko dobiti. Torej ga igramo, vendar smo mnenja, da še vedno premalo. Zgodovina skvoša v Sloveniji je stara nekaj manj kot trideset let, torej ne gre ravno za odkritje. Kot pomnijo pionirji tega športa pri nas bo ravno letos trideset let , ko so na Rogli na pobudo Damjana Pintarja odprli prvi igrišči.

Kot pišejo na uradni spletni strani slovenske skvoš (squash) zveze je večji razcvet doživel z odprtjem Športnega centra Fit-Top v Mengšu. Sledili so mu tudi drugi centri v Sloveniji. Takratni kontakti z Angleškim združenjem SRA in evropsko federacijo ESRF, so predstavljali prvi stik tako imenovane Vzhodne Evrope z skvošem. Takrat Jugoslavijo, v bistvu Slovenijo so poimenovali začetnico prodora igre na Vzhod. Leta 1989 je bil vzpostavljen osebni stik z  Ianom Wrightom, sekretarjem evropske federacije, ki je bil kljub problemom v nekdanji Jugoslaviji nenehno vzdrževan. Pobuda za sprejetje v evropsko združenje je bila podana že leta 1991, vendar v takratni Jugoslaviji realizacija ni bila mogoča, samostojna Slovenija pa je svojo prvo priložnost takoj izkoristila in se, kot tretja z vzhoda, po Rusiji in Madžarski, včlanila v ESRF.

Po osamosvojitvi je zveza postala tudi polnopravna članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Tako je bilo ob koncu sezone leta 1992 organizirano tudi prvo državno prvenstvo v skvošu. Odvijalo se je v Športnem centru Fit-Top v Mengšu v organizaciji domačega kluba in Skvoš kluba Hrast iz Novega mesta. Prvega državnega prvenstva se je udeležilo 14 tekmovalk in 37 tekmovalcev iz številnih klubov. Kasneje so državna prvenstva organizirali v športnih centrih Fit-Top, Squashland in Konex. Najuspešnejša udeleženca državnih prvenstev sta Petra Vihar (SQ Velenje) in sedemkratni državni prvak Klemen Gutman (SQ Konex).

Zgodovino zdaj poznamo, ostane nam samo še obisk najbližje dvorane. Lažje bomo preživeli zimo, verjamite!

';