Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Je za tek potrebna moč? 1.del

Za tiste, ki niste specialisti za tek, a vseeno radi tečete, a se še niste spraševali o za tek potrebni moči.

Kakšen je tek? Zdravniki in strokovnjaki za gibanje pravijo, da je na splošno zdrav, priporočljiv, prijeten, odličen za počutje, za hujšanje in še bi lahko naštevali; zagotovo je sproščajoč in zelo dober za odpravo stresa. Z naštetim se lahko strinjamo in v vsakem izmed teh segmentov se tisti, ki občasno ali redno tečemo, lahko najdemo.

Na videz je enostaven in človek je za vztrajnost v vadbi dovolj kmalu nagrajen, vendar se poraja vprašanje: ali potrebujemo tudi za tek trening moči? Odgovor je seveda pritrdilen. Obremenitev, ki delujejo na posamezne sklepe, ne smemo zanemariti, saj niso nič manjše kot pri podobnih športih.
Zapise o teku V Poletu na kisiku podrobno in kakovostno oblikuje maratonec in olimpijec Primož Kobe, za manj poučene želeli poudariti, da tudi pri tem športu potrebujemo podlago; na to vedno opozorim tudi svoje varovance, s katerimi skupaj vadimo. Govorimo o podlagi moči, vzdržljivosti in moči sklepov, vezi in jedra telesa. Jedro pa je tudi tisto, ki nas med samim tekom drži pokonci in skrbi, da se naša koordinacija teka ne ruši.
Zato želimo predvsem tistim, ki ste na začetku tekaške poti ali pa se ukvarjate z več športi in se teku doslej niste veliko posvečali, predstaviti preproste vaje, s katerimi se lahko primerno ogrejete, aktivirate posamezne sklepe in okrepite tiste dele telesa, ki jih pri teku najbolj potrebujete.
Svetujemo vam, da pred tekom opravite vaje za mobilnost, ki vam bodo pomagale pri lahkotnem tekaškem koraku in zmanjšale možnosti kakršne koli bolečine ali da bi vas bi pri teku karkoli oviralo.

Mobilnost gležnja
Preprosto pokleknimo in koleno sprednje noge rahlo potiskamo naprej, pri tem pa naj bo celo stopalo na tleh. Gib ponovimo 10- krat z vsako nogo.
Mobilnost kolen
Naredimo razkorak, težo razporedimo na obe nogi in s kolenom krožimo najprej v eno stran ter kroženje ponovimo še v drugo stran. Gibanje naj bo lahkotno, nežno, z občutkom, brez pritiskanja na koleno. V vsako stran naredimo po 10 krogov.

 

Mobilnost kolen
Naredimo razkorak, težo razporedimo na obe nogi in s kolenom krožimo najprej v eno stran ter kroženje ponovimo še v drugo stran. Gibanje naj bo lahkotno, nežno, z občutkom, brez pritiskanja na koleno. V vsako stran naredimo po 10 krogov.

 

Mobilnost kolka
Najdimo si oporo za boljše ravnotežje in dvignemo eno nogo pred sabo tako, da je kot v kolkih in kolenu 90 stopinj. Nato povsem sproščeno pustimo nogi, da se giblje in niha v levo in desno smer. Gibanje ponovimo 10-krat z vsako nogo.

Mobilnost hrbtenice
Najdimo si oporo, kamor se bomo lahko naslonili. Vajo delajmo stoje, iz nevtralnega položaja najprej naredimo grbo tako, da roke potiskamo naprej, glavo pred klonimo. Drugi del giba pa naj bo sproščen in ramena spustimo čim bolj nazaj ter glavo spustimo nazaj ter pogledamo v zrak. Ponovite gib vsaj petkrat.

 

Mobilnost ramen
Najprej odročimo eno roko, nevtralen položaj pa je z dlanjo, obrnjeno navzdol. Nato zasukamo roko nazaj, palec na roki pa naj bo prav tako obrnjen nazaj. Pri drugem delu giba pa roko zasukamo naprej, tako da začutimo, kako se je rama zasukala v nasprotno smer, palec pa naj bo spet obrnjen nazaj. Gib naredite 10-krat na vsaki roki.

***
Priporočljiva je mobilnost in aktivacija z gibljivostjo pred vsakim tekom. Vaje za moč lahko naredite kar doma. Te pa lahko izvedete 2- do 3-krat tedensko. Pomemben podatek je, da je treba telo pripraviti na realno obremenitev, ki prihaja in tek je obremenitev. Nihče si ne želi, da bi zaradi bolečin, ki se pojavljajo, kar odnehal, in to že po nekaj dneh. Če ste res začeli po nekaj mesečnem premoru, bodite pazljivi z obremenitvijo, hitrostjo teka in časom vadbe. Vadbo prilagodite svojim zmožnostim, saj ničesar ne boste spremenili čez noč, kot pravijo. Tako pri treningu moči, kot pri teku pa je potrebna potrpežljivost ter vztrajnost. Nagrada pa je rezultat in boljše počutje.
Moj moto je: gibaj boljše #movebetter

 

 

 

 

 

';