Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Zajtrk v ponvi ali Shakshuka

Prepričan sem, da ste nekateri že slišali in okusili to prečudovito in barvito jed, tisti, ki to še niste, pa verjamem, da odslej ne bo več tako. Shakshuka je tradicionalna mediteranska jed s tunizijskimi koreninami. Beseda »shakshuka« v arabščini pomeni »mešanica«. V osnovi gre za jed s paradižniki in poširanimii jajci, ki jo pripravimo v ponvi in iz nje, s svežim kruhom seveda, na koncu pomažemo vse do zadnje kapljice. Shakshuka je, kot pravijo, eden izmed temeljev maroške, alžirske, tunizijske in egipčanske kuhinje.

Obrok za dušo, ki si ga lahko privoščite za zajtrk ali malico, je pa tudi odličen regeneracijski obrok po zahtevni vadbi. Priprava nam bo vzela vsega 30 minut.

Za 2 jedca potrebujemo:

• 2 žlici oljčnega olja
• 1 veliko čebulo
• 4 stroke česna
• 4 velike paradižnike
• Žlico paradižnikovega koncentrata
• Pol žličke kumine v prahu
• Ščepec origana in kopra in koriandra v prahu
• 1 majhen čili (svež ali posušen)
• 1 žlička česna v prahu
• 1 žlička posušene ali nekaj vejic sveže bazilike
• Sol in poper
• 3 – 4 jajca
• Nekaj vejic svežega peteršilja ali koriandra

Zavihajmo rokave in pripravimo

1. V srednje veliki ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo dokler ne porjavi. Dodamo česen in pražimo še 30 sekund.

2. Dodamo paradižnike, ki smo jih narezali na majhne kocke in kuhamo 5 minut na srednjem ognju. Dodamo paradižnikov koncentrat in vse posušene začimbe, vključno s soljo in poprom. Na vsake toliko pomešamo, dokler se omaka v zgosti. Pozor: shakshuka mora biti bolj gosta in suha in ne preveč utekočinjena. Poskusimo in dodamo začimbe po želji.

3. V gosti paradižnikovi omaki naredimo prostor za jajca. Ubijemo jih previdno, da se rumenjak ne razlije. Pokrijemo s pokrovko in zmanjšamo ogenj. Na najmanjšem ognju kuhajte še 15 minut, ali manj če želimo bolj tekoč rumenjak.

4. Odstranimo pokrovko, začinimo s soljo in poprom ter shakshuki privoščimo lepo količino peteršilja ali koriandra.

';