Poletov recept: "upgrade" praženega krompirja
Pražen krompir z dodatki
V koreninah sem čistokrvna Gorenjka Po vsej verjetnosti (kot pri večini Gorenjcev) vsebujem gen za oboževanje krompirja. In menda je tako tudi prav. Namreč, po nekaterih teorijah, naj bi se v večji meri trudili jesti živila, ki izhajajo iz našega okolja.
Krompir je živilo, ki ga zaradi svoje kaloričnosti bije slab glas. Krivični smo...do neke mere. Skuhan krompir, najbolje v olupkih, je nizkokaloričen. Zlasti v lupinah krompirja se skriva veliko vitaminov, predvsem C in mineralnih snovi, v največji meri sta to kalij in fosfor. Vsebuje zelo veliko vode (kar 80 %), sicer pa je pretežno iz škroba.
Moj današnji krompir bo nastopil v vlogi rahlo nadgrajenega praženega krompirja. Z dodano kuhano šunko in ostalo zelenjavo bo pravzaprav obrok , h kateremu prislonite recimo le še skledo dobre sočne zelene solate in hitro kosilo bo »pod streho«.
Za 4 osebe potrebujemo:
1 kg krompirja
1 rdeča čebula
2 mladi čebuli
2 stebli pora
1 rdeča paprika
20 dag kuhane šunke (lahko vratovine, slanine…)
2 dl goveje juhe (lahko tudi iz kocke)
Sol, poper
Drobnjak (za okras)
Priprava:
Cel krompir operemo in kuhamo približno 2o minut v vreli slani vodi, da se zmehča. Nato ga olupimo.
V ponvi prepražimo, sesekljano čebulo, por, papriko in na kocke narezano šunko. Ko je vse popečeno, narežemo v ponev krompir, zalijemo z juho in še naprej pražimo do mehkega. Po svojem okusu ga še solimo, popramo in serviramo.