Tanjin gorski ričet
V resnici gre tudi za slovensko narodno jed, ki se kuha običajno v hladnih dneh, ko nas prijetno ogreje s svojo toploto.
Odpri galerijo
Vsem verjetno dobro poznana jed, nekaterim bolj pri srcu drugim pa manj ali pa sploh ne. Če ste ljubitelj zdravih enolončnic, kjer je v enem loncu zajeta celotna kolekcija potrebovanih živil za delovanje našega ustroja (beljakovine, ogljikovi hidrati, zelenjava in maščobe) je jed naravnost idealna.
V resnici gre tudi za slovensko narodno jed, ki se kuha običajno v hladnih dneh, ko nas prijetno ogreje s svojo toploto. Ričet je tudi velikokrat servirana jed v gorskih kočah in postojankah, kjer se še posebej prileže po naporni hoji v hrib. Menda pa je veljal tudi za hrano zapornikov.
Med glavnimi sestavinami ričeta je ješprenj oziroma ječmen, ki v pravzaprav sodi med eno najbolj zdravih in hranljivih žitaric. Je starodavno žito, ki so ga pridelovali že stari Egipčani in je tudi med manj zahtevnimi in odpornimi žiti za pridelavo. Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov (kalcij, železo, magnezij, vitamin C…), antioksidante, encime, klorofil, fitohormone z estrogenskim učinkom … Ureja prebavo, krepi imunski sistem, varuje pred srčno žilnimi obolenji, pri ženskah lajša simptome mene, pomaga pri obolenjih s kožo in še veliko drugega.
Na videz morda ne tako privlačna jed, sama je v mladih letih nisem hotela niti dotakniti, je lahko resnično okusna jed, če ji vdahnete nekaj svojega in domišljije ob kuhanju.
olje
1 srednje velika čebula
1 por
2 stroka česna
3 korenje
Košček zelene
Peteršilj
Sol, poper
1 žlica moke
150 g graha
250 g paradižnikove mezge
Žlička sladke paprike
Lovorov list
1 pločevinka fižola
150 g namočenega in skuhanega ješprena
200 g cvetače
1-2 krompirja
400 g prekajenega svinjskega vratu ali druge svinjine
V resnici gre tudi za slovensko narodno jed, ki se kuha običajno v hladnih dneh, ko nas prijetno ogreje s svojo toploto. Ričet je tudi velikokrat servirana jed v gorskih kočah in postojankah, kjer se še posebej prileže po naporni hoji v hrib. Menda pa je veljal tudi za hrano zapornikov.
Med glavnimi sestavinami ričeta je ješprenj oziroma ječmen, ki v pravzaprav sodi med eno najbolj zdravih in hranljivih žitaric. Je starodavno žito, ki so ga pridelovali že stari Egipčani in je tudi med manj zahtevnimi in odpornimi žiti za pridelavo. Vsebuje ogromno vitaminov in mineralov (kalcij, železo, magnezij, vitamin C…), antioksidante, encime, klorofil, fitohormone z estrogenskim učinkom … Ureja prebavo, krepi imunski sistem, varuje pred srčno žilnimi obolenji, pri ženskah lajša simptome mene, pomaga pri obolenjih s kožo in še veliko drugega.
Na videz morda ne tako privlačna jed, sama je v mladih letih nisem hotela niti dotakniti, je lahko resnično okusna jed, če ji vdahnete nekaj svojega in domišljije ob kuhanju.
Moj ričet za 4 – 6 oseb pa potrebuje vse tole:
olje
1 srednje velika čebula
1 por
2 stroka česna
3 korenje
Košček zelene
Peteršilj
Sol, poper
1 žlica moke
150 g graha
250 g paradižnikove mezge
Žlička sladke paprike
Lovorov list
1 pločevinka fižola
150 g namočenega in skuhanega ješprena
200 g cvetače
1-2 krompirja
400 g prekajenega svinjskega vratu ali druge svinjine