Poletov recept: Rožičeve kocke

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Še iz mojih vrtčevskih dni se spominjam, kako so nas  v prednovoletnem času obdarovali s plodovi rožičev, ki smo jih otroci veselo glodali. Plodovi tega zanimivega drevesa so resnično zanimivega okusa in vonja. So pa tudi zelo zdravju prijazni in koristni, za  moje pojme pa kar malo po krivici  zapostavljeni.
Rožičeva moka je bila nekoč pogost nadomestek za dragoceni in težko dostopni kakav. Resnica je, da ju ne moremo enačiti, je pa zelo zanimiva zdrava izbira in nadomestek.
Rožiči so sladkega okusa pa vendar nizkokalorični (uporabni celo za diabetike), bogati z vitamini A,B, D , minerali, blagodejno vplivajo na prebavo. Niso alergeni, ne vsebujejo holesterola in so bogat vir antioksidantov. So tudi pretežno beljakovinski.
Rožičeve kocke so dokaj poznana  nekoč pogosta sladica, priredila pa sem jo v malo bolj zdravo in začinjeno različico. Naj tudi vam posladka prijetno nedeljsko popoldne ob kavi, ko se na primer vrnete iz dolgega izleta po hladnem in svežem zraku.


Potrebujemo (pekač cca 25x35 cm):
4 jajca
Pol skodelice rjavega sladkorja
Pest sesekljanih datljev
1 skodelica temne moke
1 skodelica rožičeve moke
120 g stopljenega masla
Pol pecilnega praška
Sol
Vanilja, malo ruma
250 g skute
4 naribana olupljena jabolka
Cimet, klinčki


Priprava:
Rumenjake in sladkor penasto zmešamo. Dodamo maslo, skuto, datlje in ostale začimbe, nato pa še rožičevo in navadno moko ter pecilni prašek.  Nazadnje iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga primešamo  nastali zmesi.  Vse skupaj vlijemo v pomaščen pekač in pečemo približno pol ure pri temperaturi 180 stopinj.
Po želji lahko kocke še prelijemo s čokolado ali na primer s hladnim ganashem (stopljena čokolada in tekoča sladka smetana).

Več iz te teme:

Komentarji: