Poletov recept: Ocvrti bučkini cvetovi
Če slučajno tudi vi sodite med ponosne in srečne lastnike zelenjavnega vrta, so na njem morda ali pa skoraj zagotovo posajene tudi bučke. Preden bo ta nadvse okusni, vsestransko uporabni in tudi našemu zdravju strašno naklonjen plod dozorel, lahko naberete slastnih, dišečih in okusnih bučkinih cvetov. Žlahtni rumeni cvetovi so zakladnica vitamina A, C in E. Sami cvetovi so nizkokalorični, vsebujejo pa tudi veliko kalcija, fosforja in železa. Cvetove ločimo na ženske in moške, natrgali pa bomo samo moške, ki ne bodo obrodili buč. Te prepoznamo po bolj pokončnem steblu in seveda cvetovi nimajo vidnih zametkov buč.
Cvetove natrgamo in jih najprej namočimo v vodi, da se malo razprejo in očistijo. Iz njih poberemo tudi prašnike, ki so grenkejšega okusa.
Ocvrti cvetovi so primerni kot močnejši jutranji obrok (recimo namesto jajc) za napornejši trening ali pa zgodnjo popoldansko malico, ki bo kar konkretno nasitila našo lakoto.
Potrebujemo (za 2 osebi):
12-16 cvetov
2 jajci
Nekaj žlic pirine moke( lahko tudi navadne)
1, 5 dl mleka
Sol
olje
Priprava:
V posodi zmešamo mleko, jajci, sol in moko. Dobiti moramo dokaj gosto zmes (rahlo gostejšo od mase za palačinke). Cvetove namočimo v dobljeno zmes in jih na ponvi z vročim oljem na hitro ocvremo (nekaj minut). Odcedimo jih na papirnati brisački in še tople postrežemo.
Po želji jih pred cvrtjem lahko nadevamo tudi s sirom. Obrok zaradi cvrtja ne sodi ravno med najbolj nizkokalorične jedi, sem in tja pa tudi kanček dobre pregrehe z nekaj maščobe ne škodi.