Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Legendarni chili con carne

V pričakovanju nove pošiljke snega, ki bo zopet presenetila službe za čiščenje cest, se je temperatura zopet malček spustila, noči so spet bolj hladne, naša stanovanja in hiše tudi. Če so konec tedna udobna oblačila, debele nogavice, kamin in vroče prhe najboljši način kako ogrejemo svoje telo, imam sam na zalogi še enega, ki je po mojem skromnem mnenju tudi najboljši. Legendarni chili con carne, ki vas bo pogrel do kosti.

Tako kot lahko preberemo v imenu recepta se moramo pripraviti na pekočo jed, dobra stvar je, da ostrino lahko uravnamo sami in si recept priredimo po željah. Le ena sestavina je zares najpomembnejši del recepta – kumina. Kot otrok sem jo sovražil, no, še zdaj jo, a ta recept bi bil brez nje enostavno povprečen. Verjemite, če je kdo, potem sem jaz največji sovražnik kumine na svetu.

Recept je za konec tedna, saj se bo chili »pacal« več kot tri ure, tudi energijsko bo skleda čilija zelo bogata.

Potrebujemo:

• 1 kg sveže mletega mesa (govedina 75%, svinjina 25%)
• 2 konzervi pelatov
• 1 velika čebula, sesekljana
• 1 pločevinka paradižnikove mezge (250g – 400g)
• 1 pločevinka fižola (po možnosti Chili Beans, v vseh bolje obloženih prodajalnah)
• Pest koruze v pločevinki
• 2 žlici drobno sesekljanega čilija, ali čilija v prahu
• 3 žlice česna v prahu
• Sol in poper
• 3 žlice kumine
• 2 žlici origana

Priprava:

1. Na hitro popražite čebulo in mleto meso (3-5 min) na oljčnem olju. Dodajte paradižnikovo mezgo in pelate, mehiški fižol oziroma chili beans, pest koruze in 2 manjša kozarca vode. Nežno zavrite in pustite brbotati eno uro. Občasno premešajte.

2. Po uri kuhanja dodajte mleti česen, kumino, origano in čili v prahu, solite in poprajte po okusu predvsem raven soli bo zelo pomembna, tako da lahko večkrat začinite jed. Kuhajte na zmernem ognju še dve uri. Postrezite s kislo smetano ali sirom in mlado čebulo.

';