Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Gratinirana cvetača

Večini vsem dobro poznana in tudi priljubljena, v zadnjem času pa tudi velikokrat uporabljena v nizko ogljikovo hidratnih jedilnikih je cvetača. V današnjem receptu jo bomo na zelo enostaven način vkomponirali v hitro, preprosto in nad vse okusno pretežno beljakovinsko in zelenjavno jed, primerno za pozno popoldansko malico, večerjo ali pa kar za kosilo morda celo pred krajšim treningom. Nastala bo čudovita jed iz pečice. Čudovita lastnost jedi iz pečice, ki so mi zelo pri srcu je ta, da ko enkrat vse stvari zložimo v pekač, pritisnemo na start, določimo čas pečenja, med pečenjem pa mirno pogledamo še krajšo nadaljevanko, odpeljemo psa na krajši sprehod, pospravimo kuhinjo...

 

Kadar se odločim za hitro, dobro in malo bolj zdravo kosilo, velikokrat posežem po naši dobri družinski prijateljici cvetači. O njej in njenih zdravih lastnosti smo že govorili, naj pa ponovimo, da je izjemen vir vitaminov, mineralov, antioksidantov. Deluje protivnetno, razstrupljevalno, ugodno vpliva na prebavo, spodbuja delovanje možganov… Skratka poskrbite, da se v vašem hladilniku vedno nahaja glava slastne  in vse uporabne cvetače.

Za  3-4 osebe gratinirane cvetače potrebujemo:
1 večja glava cvetače
15-20 dag slanine
100 g kozjega ali drugega trdega sira
3 jajca
1 dl kisle smetane
Sol, poper, muškat
Maščoba

Priprava:
Cvetačo operemo, narežemo na manjše koščke in skuhamo do mehkega. Zložimo jo v pomaščen pekač. Čeznjo zložimo rezine slanine in nariban sir. Razžvrkljamo jajca in kislo smetano, katerim smo dodali muškat, sol in poper. Vse to prelijemo čez cvetačo in damo v pečico. Pečemo približno 20 minut na temperaturi 180 stopinj, da vse skupaj lepo porjavi.

 

';