Poletov recept: Francosko ruska solata

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Francoska solata enostavno ne sme manjkati ob koncu starega in začetku novega leta. Kaj sploh je francoska solata? To je klasična zelenjavna solata s krompirjem, korenčkom, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo. Izbrskali smo "skoraj" klasični recept za verjetno najbolj priljubljeno solato v Evropi. Opozorilo: če boste v Franciji iskali francosko solato, jo boste dobili, vendar čisto drugačno, kajti v taki obliki Francozi francoski solati pravijo Ruska solata. Razumete? Torej, francoska solata ima korenine v Rusiji, ampak, če boste v Rusiji hoteli pojesti rusko solata, boste morali naročiti "salata Olivier", ker jo Rusi poznajo le pod tem imenom. Ime nosi po Lucienu Olivieru, Belgijcu, ki je sredi 19. stoletja kuhal v moskovski restavraciji Hermitage. Kmalu je postala zaščitni znak te restavracije, hišna specialiteta. Zakomplicirano, kajne? No, mi jo bomo vedno imenovali kot... francoska solata.

Sestavine za 4 osebe:

300 g krompirja
200 g korenčka
200 g kislih kumaric
200 g graha
100 g zelene
1 jajce
200 g majoneze
1 žlica limoninega soka
sol
beli poper v zrnu


Predpriprava:
Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 25 minut.
Korenček, grah in zeleno očistimo; ločeno jih skuhamo v soljeni vodi.
Jajce položimo v hladno vodo, pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati točno 8 minut
Pripravimo majonezo.

Priprava:
Posodo z jajcem postavimo pod tekočo hladno vodo, da se jajce ohladi.
Kuhan krompir odstavimo, ohladimo, potem pa olupimo in narežemo na kockice velikosti grahovega zrna.
Kuhano zelenjavo odcedimo, ohladimo in narežemo kakor krompir.
Ohlajeno trdo kuhano jajce olupimo in zrežemo kakor krompir.
Kislo kumarico narežemo kakor krompir.
V skledo stresemo narezano zelenjavo, kuhan grah in narezano trdo kuhano jajce. Dodamo majonezo, limonin sok, sol in sveže mlet beli poper ter nežno premešamo.

Serviranje
Francoska solata je hladna predjed, ki jo obrizgamo z majonezo in garnirano s kislimi kumaricami, redkvicami, olivami ali/in peteršiljem.
Solato pogosto ponudimo k različnim narezkom, uporabimo pa jo tudi kot podlago za različne hladne (pred)jedi, na primer ribe ali rostbif.

Skrivnostni dodatki za izboljšanje okusa

Sestavinam dodamo na kockice zrezano kiselkasto jabolko.
Majonezi primešamo sesekljan sardelni filet.

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: