Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Test tekaških copat 2019, 1.del

Na tradicionalnem neodvisnem Poletovem testu smo v več kot enem mesecu temeljito preizkusili 48 parov tekaških copat. To bo najboljše napotilo za vaše noge za že 19. Mali kraški maraton v Sežani.

Ugodne vremenske razmere so nam ponudile optimalne razmere za bazične priprave pred začetkom nove tekaške sezone. V kombinaciji treninga moči, teka na smučeh, pohodov v sredogorje in daljših nizkointenzivnih treningov že nestrpno pričakujemo prva tekaška druženja.
Za vas smo zbrali in preizkusili 48 modelov tekaških copat, v katerih boste udobno, varno, brez žuljev in poškodb tekli do svojega zdravja in cilja.

Delitve, ki združujejo znanje

Tekaški copati v našem testu so razdeljeni v tri kategorije, to so pronatorji, nevtralci in supinatorji, ter skupino hitrih tekmovalnih copat oziroma dirkalnikov.
Zakaj taka delitev? Copati so neposreden stik med našim stopalom in tekaško podlago. Ob vsakem tekaškem koraku se na telo prenašajo sile, ki so lahko tudi mnogokratnik naše telesne teže. Različni dejavniki (anatomski, tehnika teka, tekaška podlaga), ki vplivajo na postavitev stopala, so lahko ob neustrezni obutvi dejavnik tveganja za nastanek poškodbe ali kronične okvare. Ustrezna tekaška obutev nam jih pomaga izničiti.

Model izberite glede na svojo težo (stopnja blaženja), stopalni lok in postavitev stopala (pronacija, nevtralno, supinacija), količino in hitrost vadbe (blažen ali odziven copat) ter vrsto tekaške podlage.
Več kot mesec smo modele preizkušali na asfaltni podlagi okoli Blejskega jezera, kjer smo poleg drugih značilnosti namenili največ pozornosti blaženju copat. Po prekrasni trasi poti miru v okolici Brezij (priporočamo) smo na gozdno-travnati podlagi poleg drugega ugotavljali stabilnost modelov in oprijem podplata s podlago. S hitrimi teki na radovljiškem atletskem stadionu smo poleg drugih značilnosti namenili največ pozornosti odzivnosti modelov.

Testna ekipa Urša, Jure in Klemen po spomladanskem preizkusu ugotavlja veliko izboljšav v udobju, blaženju, stabilnosti in odzivnosti.
Zgornji deli so brezšivni in s tehnologijo dobrega oprijema nartnega dela stopala. Pri modelih za trening so v ospredju udobje, stabilnost in močno blaženje.
Pohvale vredni so lahkotni in odzivni modeli, namenjeni hitrim tekom. Vsem preizkušenim modelom pa je skupna tudi dobra zračnost. Pa dober tek.

Uporabljeni podatki na testu tekaških modelov
Vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.
Glede na težo delimo tekače in tekačice na:

ŽENSKE:
lahke tekačice: do 55 kg
srednje težke tekačice: od 55 do 70 kg
težke tekačice: nad 70 kg

MOŠKI:
lahki tekači: do 75 kg
srednje težki tekači: od 75 do 90 kg
težki tekači: nad 90 kg
Pred nakupom
Na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravimo po nove tekaške copate?
Za nakup si vzemimo dovolj časa (uro do dve).
S seboj vzemimo tekaške nogavice ali si jih kupimo pred pomerjanjem copat.
Prodajalcu povejmo, kolikokrat tedensko želimo teči in po kakšnem terenu.
Tekaški copat izberemo glede na:
našo težo,
stopalni lok
in širino stopala.

Osnovne značilnosti ustreznega tekaškega copata so udobje (dobro počutje in oprijem stopala), blaženje (glede na težo tekača in tekaško podlago) in stabilnost (glede na stopalni lok in tekaško podlago).
Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost in širino tekaškega copata glede na naše stopalo (ozko, srednje široko, široko). Velikost copat naj bo približno pol številke več od velikosti naših stopal. Pri nakupu moramo vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški preprogi) oba.

Oblike stopalnega loka
Naravni prenos teže pri koraku je, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu).
Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.
Supinacija je, če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom (mezincu).
Nevtralni stopalni lok je vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.

Mokri test

Najpreprostejši način, kako sami ugotovimo obliko našega stopalnega loka, je odtis mokrega stopala na papir ali karton. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko naredijo z različnimi meritvami ali snemanjem bosega teka na tekaški stezi.
Največja ponudba je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pronatorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo oziroma supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, namenjene njihovi obliki stopalnega loka.
Seveda pa je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.
Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po sprednjem delu stopala oziroma po prstih.
Kdaj zamenjati tekaške copate
Po priporočilih ponudnikov tekaške obutve je zgornja meja pri pretečenih 800 kilometrih. Po končanem treningu poskrbimo, da tekaške copate prezračimo, posušimo in očistimo.

Klemen Dolenc in Jure Vajs

 

PRONATORJI

MIZUNO WAVE INSPIRE 15

Teža moški: 312 g
Teža ženski: 258 g

Že 15. izvedba tekaškega copata Wave Inspire je namenjena vsem pronatorjem ne glede na težo in s srednje širokim in širokim stopalom. Daje vso potrebno oporo, ki jo potrebujete med tekom, hkrati pa ponuja izjemno blaženje in udobje. S tem modelom bomo učinkoviti.

Primernost:
10 km; 50 min; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min; tempo okrog 6:00 min/km
Prevladujoča značilnost: stabilnost.

 

MIZUNO WAVE HORIZON 3

Teža moški: 367 g

Zelo stabilen copat z odličnim blaženjem, primeren je za pronatorje ne glede na težo. Odlikuje ga vzdržljiv in mehak srednji podplat, ki zagotavlja več udobja, boljše blaženje in fleksibilnost med tekom. Primeren je tako za treninge tekačev kot za bazične priprave vseh športnikov.

Primernost:
10 km; 55 min; tempo okrog 5:30 min/km
21 km; 2h:00 min; tempo okrog 5:42 min/km
Prevladujoča značilnost: priporočamo tudi za težje tekače in tekače začetnike.

 

NIKE AIR ZOOM STRUCTURE 22

Teža moški: 295 g

Tekaški copat za vse pronatorje in tekače s klasičnim načinom teka. Dobimo ga tudi v ženski izvedbi. Primeren je za vse teže tekačev z ozkim in srednje širokim stopalom. Omogoča nam stabilen, udoben in zanesljiv tekaški korak na vseh urejenih podlagah (asfalt, makadam).

Primernost:
10 km; 50 min; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min; tempo okrog 6:00 min/km
Prevladujoča značilnost: odlikuje ga dobro razmerje med stabilnostjo, blaženjem in udobjem.

 

ASICS GT-2000 7

Teža moški: 317 g
Teža ženski: 243 g

Model, ki je primeren za pronatorje ne glede na njihovo težo in s srednje širokim in širokim stopalom. Odlikujeta ga dokaj majhna teža in dobra odzivnost, zato je primeren tako za treninge kot tekmovanja.

Primernost:
10 km; 50 min; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min; tempo okrog 6:00 min/km
Prevladujoča značilnost: širša zasnova v sprednjem delu zagotavlja več prostora prstom in skrbi za dodatno udobje ter stabilnost.

 

NIKE ODISSEY REACT 2 FLYKNIT


 

Teža ženski: 202 g
Model je primeren za vse manj izrazite pronatorje in tiste s klasičnim načinom teka, ne glede na težo tekača in širino stopala. Na voljo je tudi v moški izvedbi. Copat priporočamo za tek po urejenih podlagah (asfalt, makadam).

Primerna razdalja:
10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km;
42 km; 4h:15 min; tempo okrog 6:00 min/km.
Prevladujoča značilnost: kakovostno blaženje, ki omogoča udobno in enakomerno blaženje tudi na daljših tekih.
            

Tukaj si preberite 2. del
 

';