Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nepogrešljive potrebščine na daljši kolesarski turi

Poletje je. Za večino ljudi je poletje, ob zasluženem  dopustu, ki ga celo leto pričakujemo, nekakšen sinonim za aktivno preživljanje prostega časa. In z aktivnim preživljanjem prostega časa so povezane tudi celodnevne kolesarske ture.

V tej letošnji peklenski vročini bi športno aktivnost (če mednje ne štejete aktivno drsanje kreditne kartice v klimatiziranih nakupovalnih centrih) po 11 uri odsvetoval iz predvsem zdravju škodljivih razlogov. Saj veste, ozon ni maslo, ki se na kruh maže. Pa tudi dehidracije ne prežene.

Ampak vseeno se med nami najdejo tisti, ki jih tudi peklensko žganje gospoda Heliosa ne zmoti. In vročina je večkrat tisti faktor, ki se, no vsaj pri meni dostikrat povezuje s tisto gospo, kako se ji že reče? Aja, sklerozo. Ker se takrat najraje zgodi, da tiste, res pomembne stvari ostanejo zaprte v omari doma.

No, dovolj duhovičenja. Torej, kaj s seboj vzeti na daljšo kolesarsko turo? Napotki veljajo tudi za zagrižene "cestarje". Tukaj je nekaj stvari, ki jih tudi prijatelji na Otoku, ki se s kolesarjenjem preživljajo, uporabljajo na taki turi:

Nahrbtnik – ne sodi na kolo, ampak torba za pod sedež ali za na krmilo. Tja lahko na varno spravimo: Prvo pomoč z astro folijo (ali preživetniško vrečo) ki jo, bog ne daj pri morebitnih nezaželjenih poškodbah, uporabimo kot sredstvo zaščite pred škodljivimi vremenskimi vplivi.

Zemljevid  - nepogrešljivi pripomoček pri orientaciji. Ima to čudežno lastnost, da nam kljub temu, da nima baterij, zaslona na dotik in brezžične povezave tudi na mestu, kjer ni signala za mobilni telefon , v vsakem trenutku nudi informacije o naši lokaciji. Seveda pod pogojem, da ga znamo uporabljati. Saj veste, orientacija zemljevida…. 

Višinomer – super pripomoček za ugotavljanje višine naše trenutne pozicije. Moderne ure ga imajo v "serijski" ponudbi.

Telefon – prijatelj naš vsakdanji je tudi naš zaveznik v gorah in hribih, ter na poteh, kjer obračamo pedala našega zvestega dvokolesnega konjička. Ne pozabite na polnjenje baterije pred odgodom. Telefon je drugače, brez pomoči elektrike samo neuporaben in odvečen kos plastike.

Denar – za obvezno joto, ričet in čaj v planinski koči. Denar je edina stvar na svetu, zaradi katere vas ne bodo, kljub slabemu vremenu, prepodili iz planinske postojanke ali iz obcestne gostilne. Preverjeno!

Vetrovka – pomembna predvsem na spustih, ko se pregreti in preznojeni vračamo domov. Da ne govorimo o dežju seveda.

Rezervni deli kolesa – vezice, zračnica, pletenica, nosilec menjalnika, zavorne gumice ali zavorne ploščice – vse to so nepogrešljivi del kolesarskega »moraš imeti s seboj« repertoarja. Da ne pozabim tudi na rezervni člen verige.

Orodje – "Multitool" in tlačilka sta obveza na daljši turi.

Hrana in pijača – nepogrešljivi tudi na krajših izletih. Energijske ploščice,suho sadje, izotonični napitki, za krajše poti voda. Življenjskega pomena, sploh v takih temperaturah, kot jih imamo v deželi pod Triglavom te dni.

Torej, na pot se odpravite pripravljeni! Ne samo telesno in duševno, ampak tudi mehansko!

';