Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Brez česa nikar na Franjo?

Ne ozirajte se na naslovko. Mi dobro vemo, da brez čelade ne sedemo več na kolo.

Vemo tudi, da servisna služba na Franji dobro deluje. Pa vendar, zgodi se, da ste nekje, kjer fantov iz servisa ni v bližini. In potem ste obsojeni na dolgo čakanje. Če je okrepčevalnica blizu je to še znosno, če ste nekje sredi ničesar pa ni prijetno. Zanašate se na nesebično pomoč sotrpinov. Nikar! Verjemite, da bodo vsi preveč v tekmovalnem ritmu, da bi se ustavili in pomagali. No, so tudi izjeme, zato ne bom posploševal. Da bi se temu izognili, nikar ne pozabite podsedežno torbico v kateri mora biti nujno: zračnica, montirki in mini tlačilka! In to je prva pomoč vsakega kolesarja. Tudi, če ne znate zamenjati zračnico, imejte to na kolesu, kajti, lahko se zgodi, da bo kdo od izkušenih ustavil in bo tako prijazen, da vam bo pomagal zamenjati.


Zračnica. Bodite pozorni na dimenzijo zračnice in na dolžino ventila.

 


Kolesarji temu rečemo montirka. Nepogrešljiv kos opreme, saj se sodobni plašči tako tesno oprijemajo platišča, da jih je z golima rokama sneti in nadeti praktično nemogoče.

 

 

Namesto mini tlačilke si lahko omislite C02 bombico. Zakaj? Ker boste z njo hitreje napumpali zračnico in mogoče zato ne boste preveč za svojim najboljšim časom.

Bombica vsebuje 16g CO2 plina. Za enostavno in natančno polnjenje je opremljena z regulacijskim nastavkom Ez Push, ki ga uporabljajo profesionalne kolesarske ekipe. Za večje udobje in zaščito je bombici dodana prevleka... da se vam zaradi "mraza" ne prime na prste. Glava ventila se prilega avtomobislkim, presta in dunlop ventilom. Nastavek je kompatibilen z bombicami z in brez navoja.

Dodatek

Kaj nosimo v žepu kolesarske majice?

Energijske ploščice. Ne pretiravajte s številom, vendar drži, da je bolje več kot manj. Ne pozabite še na energijski gel, ki pride prav, recimo v Škofja Loki. Nekateri si omislimi mini sendviče s salamo in sirom, ki jih zavijemo v prtiček in folijo, lahko tudi banano, vendar je moteča. Nikar ne pozabite telefona! Pijača? Nujna! Dva pol litrska bidona zadostujeta, kajti ob poti je veliko okrepnih postaj na katerih boste lahko dotočili tekočino.

 

To je to! Uredništvo Poleta vas lepo prosi, da brez te osnovne pomoči nikar ne greste kolesariti. Tak komplet ni drag, vsakdo, ki ima kolo si ga lahko privošči. Itak ne znate zamenjati zračnice? Se boste že naučili, imejte jo s sabo, vam bo ustavil kak prijazen kolesar in... Ko enkrat vidite, znate!

 

 

Naslovka: Cafe Du Cycliste

';