Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Zakaj je zima dobra za tek

Ko so dnevi krajši, ko je mraz in je zunaj zasneženo in ledeno, je težko obdržati tekaške navade kot smo jih imeli v toplih dneh. Bo že držalo tudi to, da ko je daljši dan, da lažje uskladimo družinske in prijateljske obveznosti kot pa takrat, ko je dan kratek in je večino časa okoli nas temno. A je treba zimo nekako preživeti, čeprav nekateri pozimi nehajo teči in se rekreirajo  veliko manj kot v toplejšem delu leta. To pa ni dobro, naša telesna sposobnost bo precej ugasnila, morda nas bo to začelo motiti… In bomo postali tečni in nervozni…. Če se odločimo za miren in počasen zimski tek,  se bomo bolje počutili, in ni razloga, da bi ne bili do pomladi v spodobni  tekaški formi, ne glede na vse omejitve, ki jih postavlja zimski čas. Mali kraški maraton marca v Sežani  je lahko vaša  prva tekma  v novi sezoni. No, tekma… recimo temu prvo organizirano tekaško uživanje.

Tecite v paru.

Najti tekaškega partnerja je prima, da vas vsaj enkrat na teden prisili oditi na plano in se spopasti z mrazom i naporom.  Če te nekdo čaka pred vrati, ne rečeš ne, ni res? Pa sanj ni nujno teči, lahko zavijete tudi v fitnes dvigovat uteži, greste na jogo ali pilates.

Ostanite vidni

Krajši dnevi, mrak, tema, slaba vidljivost. Nosite oblačila z odbojniki svetlobe, čelno svetilko ali utripajočo baterijsko svetilo v roki. Kjer je promet, vedno tecite proti vozečim avtom, ne pa v isti smeri kot promet. Včasih pride prav kapa s šiltom, da se zaščitite pred lučmi nasproti vozečih avtomobilov.

 

 

Pozabite na hitrost

Spolzka podlaga, sneg, led, lahko tudi listje,vse našteto in še kaj  lahko tek naredijo nevaren in nepredvidljiv. Ko tečete po tak podlagi pozabite na hitrost, ni pomembno, kako hitro ali počasi tečete. Le spravite se v ritem, v katerem se boste počutili  sproščene in vam bo udobno.

Tekaška podlaga naj bo trdna

Tecite po dovolj utrjeni podlagi, pomembno je, da se vam ne udira. Če tečete po pršiču ne pozabite, da je spodaj mogoče ledeno.  Če tečete po ulicah in so pločniki zasneženi bodite pozorni, da vas ne bo zaneslo na vozišče.  Tam, kjer hodi veliko ljudi, je mogoče pod  snegom skrit črn led. Predvsem je treba biti pazljiv pri stopanju po nepredvidljivi podlagi, pa tudi takrat, ko z olajšanjem skočite s snega na asfalt – lahko, da je poledenel, to pa je zelo, zelo nevarno.

Bodite sproščeni

Zima ni čas, ko bi si zadajali do metra natančno nalogo,  kako daleč boste tekli. Niti to, kdaj in kje boste tekli, naj vas ne omejuje. Če ste navajeni teči  zjutraj, pozimi pa je takrat mraz in podlaga je še bolj nevarna, kot podnevi, zamenjajte urnik.  Če sicer tečete po gozdu, tam pa je vse zasneženo, se preselite na pločnike in na splužene tekaške steze. No, ali pa na tekaško stezo v fitnesu, tudi to velja.

Vadba pod streho

Če je zunaj res grozno, potem se sploh splača spraviti v fitnes in teči na tekaški preprogi.  Če ne morete do preproge, se lotite eliptičnega trenažerja ali steperja, lahko pa greste v bazen in tečete v globoki vodi – vse lahko počnete tako dolgo, kot bi to storili na prostem. Pozor:  tekaške preproge ne vzemite kot mučilno napravo, igrajte se z nastavitvijo hitrosti in naklona, zagotovo boste našli program zase.  In  ne pozabite: tekaška steza ni mehka, trda je, zato tecite v dovolj blaženih copatih.

Ogrejte se na toplem

Preden stopite v mraz se ogretje doma, na toplem, seveda manj oblečeni  kot za tek zunaj.  Pazite, da se ne prepotite, le srce spravite v pogon. Ogreti se boste lažje spopadli z mrazom zunaj. Kako se ogreti? Hodite po stopnicah, naredite počepe, morda uporabite celo kolebnico. Vse, kar vam požene kri po žilah, je dobro. No, če je zunaj mraz, poskrbite za zaščito ust, dihajte pa, jasno, skozi nos.

Proti vetru

Če je le mogoče, začnite svoj tek v veter, končajte pa ga z vetrom v hrbet.  Če boste počasi začeli teči v veter, se boste počasi spotili in vas ne bo zazeblo, kot bi vas, če bi se domov, prepoteni, vračali v veter. Če močno piha, lahko deset minut tečete v veter, se obrnete, in pet minut počasi tečete z vetrom v hrbet, nato pa početje ponovite.

Ne pozabite na tekočino

Tudi ko je mrzlo se potimo in izgubljamo tekočino. Zato je treba piti tudi pozimi. Vnos tekočine je nekaj manjši kot poleti, vendar pa je zelo, zelo pomembno, da ostanemo hidrirani.

Takoj se preoblecite

Napaka, ki jo velikokrat tekači zagrešimo pozi je, da se takoj po vadbi ne preoblečemo , da se preznojeni raztezamo ali  pogovarjamo na mrazu. Zakaj pa so bifeti? Pa tisti ljubki šanki? Tudi preoblačenje na prostem, ko vsi topli in preznojeni slečemo tekaška oblačila, je zelo, zelo nevarno. Zaradi razgretosti mraza ne čutimo, ta pa nas lahko v hipu načne, tudi kakovostno pljučnico je mogoče dobiti, še zlasti, če mrzlo piha. Mimogrede: to se nam velikokrat ugodi po smučarskem teku, ko se preoblačimo pred in ne v avtu.

 

';