Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nevarnost po imenu neaktivnost

Človeško telo je kompleksen »stroj«, ki je ustvarjen za gibanje. Za dinamiko. Pretočnost. Najbolj nevarna aktivnost za telo je ravno neaktivnost. Zakrčenost. Oviran pretok. Ta stanja spodbudijo zastajanje in kopičenje močno nezaželenega. Od tistega odvečnega, ki je estetsko opazen, do tistega hujšega, prekritega, patološkega, ki se ga najbolj na svetu bojimo. V telesu se nenehno odvijajo številni procesi, ki skrbijo za normalno delovanje telesa, težava pa nastane, ko ti procesi ne delujejo več optimalno in se varovalni mehanizmi telesa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov preobremenijo. Dolgo časa je prevladovala miselnost, da je fizioterapija namenjena zgolj zdravljenju resnih poškodb skeleta v kliničnih prostorih, ob postelji, po operacijah ali »po strganih elastikah«, tako imenovanih poškodbah mehkotkivnih struktur, posamezniki pa so skladno s tem prepričanjem odlašali z obiskom strokovnjakov.

Ljudje so raje »potrpeli«, poskušali ignorirati bolečino in druge znake preobremenitve telesa, s čimer si niso delali uslug. Iznajdljiva glava, vpeta v divji ritem, hitreje presliši lastne opozorilne lučke telesa kakor lučke avtomobila, ki usmerjajo na servis. Majhna opozorila preslišimo ali jih celo malomarno povežemo s slabim dnem, luno, hormoni ali celo nesmiselno usodo. Res je, da lahko bolečina čez nekaj časa mine tudi sama od sebe, vendar lahko v tem času resno tvegamo nastanek še hujših poškodb, ki lahko zahtevajo tudi dolgotrajnejše zdravljenje in popoln počitek. K sreči vedoželjnost preganja tovrstno enostavno miselnost. Z razumom in razmišljanjem se odpirajo poti za konstruktivne naravne rešitve. Kot na drugih področjih se tudi pri vprašanju gibanja čedalje več ljudi zaveda pomembnosti športnih fiziologov in fizioterapevtov tako ob manjših mišičnih poškodbah ali pa zgolj kot oblike preventive. Vse bolj se zavedamo svoje majhnosti in dosega. Iščemo strokovnjake za specifična področja in prav je tako. Ustreznemu avtomehaniku zaupamo avto in svoje telo vsaj tako premišljeno. Tako fiziolog, ki proučuje individualno skrivnostno fiziologijo, lahko koristi posamezniku za drugo mnenje ali jasno razlago fizioloških procesov in zapletov. In tako lahko fizioterapevt rekreativcu predvsem olajša nemirna vprašanja v procesu športne regeneracije.

Ustrezno gibanje je lahko zdravilo

Na vzporednem tiru je ustrezna prehrana. V procesu aktivnega življenja – rekreacije –, regeneracije in rehabilitacije tako ne smemo zanemariti niti vloge ustrezne raznolike prehrane. Že dlje časa je znano, da lahko nekatera živila zmanjšujejo vnetja v telesu, s čimer lahko še bolj pripomoremo k čim hitrejšemu okrevanju.

S tovrstno celostno obravnavo in z upoštevanjem vsakdanjih malih priporočil boste lahko ustrezno začeli svojo vsakdanjo športno fizioterapijo, izboljšali svoje dosežke in veselo opazovali odsev fizioloških sprememb tudi v številkah in izidih ter predvsem varno nadaljevali svojo priljubljeno obliko rekreacije, v prihodnje pa poskrbeli, da nezaželenih poškodb sploh ne bo.

Po tokratnem splošnem uvodu bomo nadaljevali s praktičnimi usmeritvami za vašo vsakdanjo »fizio terapijo« z našo športno »motionfit« filozofijo. Z ljubeznijo do svoje anatomije in »fizio logije«. Pa nasmeh. In imamo vse.

';