Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Letošnji I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria še večji in okolju prijazen

Po uspešni premieri lani, ko je slovensko Istro preplavilo več kot 1.440 IRONMAN 70.3 izzivalcev z vsega sveta in še mnogo več navdušenih gledalcev, tudi letos pozivamo vse železne atlete in atletinje, ki se ne bojijo izzivov, da se nam 22. septembra pridružijo v Kopru, kjer bosta start in cilj drugega I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria triatlona. Gre za eno najbolj napornih enodnevnih športnih tekmovanj, ki s svojim imenom zagotavlja visok nivo organizacije, saj sledi kriterijem svetovno znane blagovne znamke IRONMAN, sestavljeno iz treh disciplin: plavanja (1,9 km), kolesarjenja (90 km) in teka (21 km).

Tekmovanje v 2018 je bilo izredno uspešno organizirano in obiskano, raziskava zadovoljstva med atleti po tekmovanju je pokazala, da je bil I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria eno najboljših prvič organiziranih tekmovanj v svetovnem merilu. Skupna ocena zadovoljstva športnikov je bila skoraj 90%, kar je več od svetovnega povprečja za prvič organizirani IRONMAN. Vse kaže, da bo letošnje tekmovanje še obsežnejše, dogovori o povečanju števila tekmovalcev so v teku. Prijave se izjemno hitro polnijo, zato vsem zainteresiranim triatloncem in triatlonkam svetujemo, da se čimprej prijavijo na spletni strani in tako tudi ujamejo ugodnejšo ceno za zgodnje prijave.

Kakšnih večjih sprememb tekmovalnih prog letos ne bo. Start prve discipline – plavanja - je »leteči«, katerega značilnost je, da se tekmovalci razvrstijo v vrste glede na svoj realni predvideni čas plavanja. Nato sodniki vsakih 5 sekund spustijo čez startno črto največ 5 atletov. S tem se izognemo gneči in morebitnim udarcem in poškodbam v vodi. Vsakemu tekmovalcu se njegov osebni čas začne meriti, ko prestopi merilni trak pred vstopom v morje.

Plavalna proga gre od Koprskega mestnega kopališča ob obali do Žusterne, nato sledi obrat in plavanje nazaj do startne točke. Dovoljeni čas za prvo discipline je 1 ura 10 minut ter dodatnih 10 minut za prehod iz plavanja na kolo. “Gledalci na pomolu v Kopru nas lahko ves čas spremljajo in vzpodbujajo, kar je za vsakega tekmovalca še dodatna motivacija”, pravi uspešna triatlonka in udeleženka lanskoletnega tekmovanja Katja Šporar, ki se je prijavila še isti trenutek, ko je prvič zasledila, da bo prvi polovični IRONMAN v Sloveniji.

Po plavalnem delu v Jadranskem morju,  katerega začetek je predviden ob 9. uri, bosta kolesarska in tekaška proga tudi letos peljali skozi slovenska – kolesarska za kratek čas tudi skozi italijanska - obmorska mestna jedra ter slikovite vasice v notranjosti slovenske Istre. Progi z resnično nepozabnimi razgledi!

Foto: Vid Ponikvar / Sportida

 

Triatlonci bodo začeli svojo drugo preizkušnjo s kolesarjenjem skozi prečudovito staro mestno jedro Kopra, mimo koprskega pristanišča do Ankarana. V Milji (Muggia) bodo prečkali državno mejo med Slovenijo in Italijo ter nekaj časa kolesarili vzdolž italijanske obale. S povratkom v Slovenijo se bodo spustili v Osp, eno najstarejših slovenskih vasi s čudovitimi kamnitimi hišami in slikovitimi ozkimi ulicami. Oba dokaj zahtevna vzpona v zaledju slovenske Istre, prvi dolžine 7,7 km na Sv. Anton in drugi skoraj 10 km dolg na še eno slikovito vasico Šmarje, ostajata. Proga se bo končala s privlačnim spustom in čudovitim razgledom na dve očarljivi slovenski turistični destinaciji: Koper in Izolo. Kolesarska proga res ni najbolj lahka je pa razgibana in speljana po prekrasni naravi. Triatlonka Nataša Nakrst, najhitrejša Slovenka na prvem IRONMAN 70.3 v Sloveniji je rekla, da je bila to: »Ena najlepših prog, ki sem jih do zdaj odpeljana na polovičnih IRONMANih. Za malo slabše pripravljene triatlonce je bila najbrž kar trd oreh. Jaz sem na njej uživala od prvega do zadnjega kilometra«. Dovoljeni čas za zaključek druge discipline je 5 ur in 30 minut.

Po menjavi kolesarskih čevljev s tekaškimi, se bo zadnji del preizkušnje prav tako začel v centru Kopra in nato nadaljeval po slikoviti obmorski poti do Izole in nazaj. Atleti večinoma časa tečejo ob morju in proga je popolnoma ravna, z najvišjo točko 5 m nad morsko gladino.

Foto: Vid Ponikvar / Sportida

 

Ciljna ravnina ostaja na sprehajališču Mestne občine Koper, tik ob morju, tako da bodo triatlonci nagrajeni z izjemno lepim in privlačnim razgledom ter čudovitim prostorom za sprostitev. Gledalci pa lahko iz neposredne bližine navijajo in vzpodbujajo tekače na zadnjih metrih tega zahtevnega izziva, ki morajo tekmovanje zaključiti v največ 8 urah in 30 minutah, da si prislužijo tako močno želen naziv “Finisher”.

Foto: Vid Ponikvar / Sportida

 

Za triatlonce je dan tekmovanja zaključek dolgih in napornih priprav in tega velikega osebnega dosežka ne bi zmogli brez vseh tistih, ki jim pomagajo pri izhodu iz morja, v menjalnem prostoru, jim podajajo vodo in okrepčila in jih usmerjajo na progi. Pomoč prostovoljcev je ključna za uspešno organizacijo tekmovanja, zato so tudi letos vljudno vabljeni vsi zainteresirani, ki želijo biti aktivni del ekipe IRONMAN Slovenija, da se prijavite. Že vnaprej hvala! Za vse dodatne informacije pišite na ironman70.3slovenia@gmail.com ali se vključite v skupino Prostovoljci / Volunteers IRONMAN 70.3 Slovenian Istria na Facebooku.

Sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo in štirimi obmorskimi občinami se nadaljuje. Prav tako ostaja tekmovanje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Posebnost letošnjega I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria je, da bo prvi ekološki IRONMAN. Z uvajanjem aktivnosti na temo varovanja okolja, ločevanja odpadkov in alternativnih energij v času dogodka, skoraj nično uporabo plastičnih izdelkov, recikliranjem vsega inventarja in opreme ter uporabo koles in električnih avtomobilov na tekmovalnih progah, želi organizator povečati in razvijati zavest tekmovalcev, obiskovalcev, krajanov in nenazadje tudi članov organizacijskega odbora o nujnosti zmanjševanja uporabe in neustreznega odlaganja nerazgradljivih in škodljivih odpadkov ter tako minimizirati njihov negativen učinek na okolje.

In za konec dobra novica za vse že prijavljene ali tiste, ki šele razmišljajo o prijavi a jih skrbi nastanitev v času tekmovanja v slovenski Istri. Na spletni strani najdete posebno ponudbo, pripravljena v sodelovanju z agencijo Nirvana Travel, za nastanitev v izbranih hotelih v bližini tekmovanja, ki vključuje vse, kar tekmovalci potrebujejo za udobno bivanje.

Vsa morebitna vprašanja o I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria lahko pošljete na slovenia70.3@ironman.com

 

 

';