Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Da bo drselo ali priprava tekaških smuči

Drsenje v smučini je užitek, ki ga je težko opisati, treba ga je doživeti. Za tak užitek so nujne tudi (dobro) namazane smuči.

Smuči za klasično tehniko

Za športno rekreativno ukvarjanje s hojo in tekom na smučeh v klasični tehniki se uporablja več vrst smuči.

1. Narebrene smuči. V predelu, kjer se sicer nanaša oprijemalne maže, so hrapave v obliki reber (npr. proizvajalec Fischer jih poimenuje z imenom Crown).
2. Smuči, ki imajo drsno oblogo izdelano na osnovi nano tehnologije. Izdelujeta jih finska proizvajalca Peltonen in Karhu in jih najdemo pod imenom Nanogrip, Optigrip in Beargrip. Nano obloga je lahko samo v predelu smuči, kjer se mažejo oprijemalne maže, lahko pa je tudi na preostalem delu smučke do krivin oziroma do repa smuči.
3. Smuči, ki imajo v področju mazanja oprijemalnih maž različne oprijemalne obloge (npr. Fischerjeva smučka Carbonlite Zero+, smučka Redster Skintec od Atomika)
4. Smuči, ki se mažejo z oprijemalnimi mažami. Te uporabljajo predvsem tekmovalci in tekači, ki želijo iz klasične tehnike iztržiti kar največ. Zavedajo se namreč, da je pravo doživetje gibanja v klasični tehniki  mogoče doseči le z ustrezno tehniko in ustrezno pripravo smuči za mazanje z oprijemalnimi mažami.

Da bodo smuči drsele

Vse navedene vrste smuči, razen »nano« smuči, ki imajo nano oblogo po celotni dolžini smučke, je treba vsaj nekajkrat v sezoni namazati z mažo za čim hitrejše drsenje. Postopek mazanja smuči si olajšamo, če smučko vpnemo v posebno stojalo, kjer je smučka z drsno ploskvijo obrnjena navzgor. Pred nanašanjem maž očistimo celotno drsno ploskev smuči. Običajno to storimo s posebno čistilno tekočino, lahko tudi z industrijskim fenom in čisto krpo. Odpravimo morebitne poškodbe na drsni ploskvi. Maže za drsenje namažemo na sprednjem in zadnjem delu smuči (srednji del pod vezjo in približno še eno dolžino vezi proti krivini je namenjen oprijemalnim mažam). Maže za drsenje imenujemo tudi voski za drsenje oziroma parafini. Za različne vrste, temperaturo in vlažnost snega imajo proizvajalci smučarsko tekaških maž (Rode, Rex, Swix, Toko, Briko, Holmenkolen …) na voljo kolekcije maž.

 

Te se med seboj razlikujejo predvsem po barvah in barvah embalaže ter oblikah, v kakršnih so (kocke). V tekmovalnem smučarskem teku se poleg maž v obliki voskov uporabljajo tudi maže za drsenje v obliki praškov (npr. Swix Cera). Na embalažah so označeni temperaturni razponi, v katerih te maže optimalno delujejo. Navadno navedene temperature pomenijo temperaturo zraka, pri kateri so maže primerne za uporabo. Toplejše barve embalaže oziroma samih maž pokrivajo pri večini proizvajalcev tudi toplejši toplotni spekter zraka in s tem tudi snega (okrog 0 stopinj Celzija in višje temperature – rdeča, rumena, oranžna barva). Nižje temperature zraka (običajno od 0 stopinj Celzija do okrog – 10 stopinj Celzija) pokrivata vijoličasta in modra barva. Najhladnejše barve ustrezajo najnižjim temperaturnim območjem zraka in snega (nizke temperature do okrog – 20 stopinj in nižje – zelena, bela barva).

 

Ta temperaturna območja so navedena le okvirno, kajti vsaka posamezna maža ima svojo barvo in natančno definirano temperaturno območje zraka oziroma snega, v katerem deluje optimalno. Pravilna izbira maž za drsenje nam izboljša drsnost smuči. Sicer obstaja pravilo, da je vsakršna maža za drsenje pri katerikoli temperaturi snega boljša kakor povsem nenamazana smučka. Obstajajo tudi t. i. univerzalne maže, ki pokrivajo široko temperaturno območje (npr. maža, ki pokriva temperaturo zraka od – 6 do + 6 stopinj Celzija). Maže za drsenje v obliki voskov pred nanašanjem na določeno območje drsne ploskve smučke nekoliko segrejemo, običajno s fenom, plinskim gorilnikom ali likalnikom. Mažo nanesemo v tankem sloju, nato jo z likalnikom segrejemo in enakomerno zalikamo. Pri tem moramo biti previdni, da ne pregrevamo maže in poškodujemo drsne obloge smuči. Naneseno mažo nato ohladimo in jo s posebno pripravo, strgalom, postrgamo z drsne ploskve smuči. Pri tem strgalo obrnemo pod kotom okrog 45 stopinj v smeri strganja. S potegi ob rahlem pritisku na drsno ploskev enakomerno postrgamo namazano ploskev smuči. S posebnim strgalom za žleb smučke očistimo tudi tega. Celotno drsno površino smuči lahko še zgladimo s posebnimi krtačami in krpami. Obloga smuči za čim boljše drsenje je tako pripravljena za vadbo.

Mazanje oprijemalnih maž

Smuči, ki se mažejo z oprijemalnimi mažami, je treba namazati z voski za oprijem oziroma klistri. Mažemo jih na področju pod vezjo in še naprej proti krivini v dolžini okrog 40 do 60 cm, odvisno od tega, ali mažemo klistre ali mažemo voske za oprijem. Ob prenosu telesne teže in pritisku tekača na podlago v fazi odriva se lok smučke izravna, kar omogoča sprijemanje maže za oprijem s snegom.

Trde maže ali voske za oprijem se uporabljajo v suhem, ne pomrznjenem snegu. Ti voski so razvrščeni po temperaturnih območjih zraka ali snega (odvisno od posameznega proizvajalca smučarsko tekaških maž), v katerih pravilno delujejo. Poleg temperaturnih območij delovanja so maže označene tudi z barvami. Voski za odriv, ki delujejo v toplejšem temperaturnem spektru zraka (rumeni, rdeči), so nekoliko mehkejši v primerjavi s tistimi, ki delujejo pri nižjih temperaturah (npr. zeleni). Z višanjem temperature snega se zmanjšuje ostrina snežnih kristalov, zato v tem primeru uporabljamo mehkejše voske za oprijem. V tekmovalnem smučarskem teku uporabljajo široko paleto voskov za oprijem, ki običajno delujejo v zelo ozkem spektru temperaturnega območja.

 

Za rekreativno vadbo hoje in teka na smučeh lahko od oprijemalnih voskov izberemo le enega ali dva, ki imata širši spekter pokrivanja temperaturnega območja zraka oziroma snega. Tako lahko s preprosto izbiro oprijemalnih maž povsem zadostimo razmeram za kakovosten oprijem smuči pri klasični tehniki teka. Oblogo smuči, na katero bomo nanesli oprijemalni vosek, najprej rahlo obrusimo z brusnim papirjem. Tako bomo zagotovili boljšo obstojnost oprijemalnega voska na drsni ploskvi. Voske nanašamo na smučko tako, da z njimi podrgnemo po drsni ploskvi. Tanek sloj voska po nanosu zgladimo s korkom oziroma plutovino. Nato postopek ponovimo, tako da nanesemo dve do tri plasti.

V zmrznjenem in mokrem snegu voski za oprijem ne delujejo, zato je treba za sprijemanje smuči s snegom v trenutku odriva nanašati mehke maže za odriv ali klistre, ki jih proizvajalci pakirajo v posebne tube (podobne kot za zobne paste). Za moker sneg se uporablja rdeči, za pomrzel sneg pa vijoličast klister. Zelo uporaben je tudi univerzalen klister, ki deluje v širokem temperaturnem spektru in različnih vrstah snega (prehodi med mokrim in pomrznjenim snegom in obratno). Nanos klistrov je nekoliko drugačen od nanosa voskov za oprijem. Če mažemo na prostem oziroma v hladnem prostoru, tubo klistra najprej nekoliko segrejemo z gorilnikom oziroma fenom in nato mažo nanesemo kot resice na vsako stran žlebiča smučke, pod stopalom in še nekoliko naprej proti krivini smučke v območju okrog 40 do 60 cm. Po nanosu mažo spet nekoliko segrejemo s fenom in nato enakomerno razmažemo po drsni ploskvi z enakomernimi potegi blazinice dlani v obe smeri (v smeri repa smučke in obratno). Po mazanju mažo postavimo na zunanjo temperaturo. Maža se ohladi in po nekaj minutah je smučka pripravljena za vadbo. Ob nizkih temperaturah je priporočljivo mazanje smuči v toplejšem prostoru.

Proizvajalci maž v zadnjih letih promovirajo tudi poseben samolepilni trak (podobno kot psi na turnih smučeh), ki ga nalepimo na drsno oblogo smuči, kamor sicer namažemo oprijemalne maže. Trak je namenjen za vadbo v vseh vrstah snega, preprosto ga je namestiti in tudi odstraniti z drsne ploskve.

V nespremenjenih snežnih razmerah pred naslednjo vadbo (vrsta, temperatura in vlažnost snega) smuči le po potrebi domažemo. Ob spremembi zunanjih okoliščin, ki zahtevajo drugačno izbiro maž, je treba drsno ploskev smučke pred nanosom nove maže očistiti. To lahko storimo z gorilnikom oziroma fenom in krpo ali posebno čistilno tekočino, ki jo izdelujejo proizvajalci maž. Na daljših pohodih in pri smučarskem teku, ko je predvidena sprememba vremena in s tem razmer za vadbo, tekači nosijo najnujnejše maže s seboj v posebni torbici, ki jo pripnejo okrog pasu, tako da jih ne ovira pri teku.

Smuči za drsalno tehniko

Smuči za drsalno tehniko se po celotno drsni oblogi namaže z mažami za boljše drsenje. Izbor maž za izboljšanje drsenja in postopek mazanja je identičen kot pri smučeh za klasično tehniko.

';