Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Gregor Šket

Zmage niso samoumevne

Tina Maze je brez dvoma smučarka, kakršne še nismo imeli. Kar ji uspeva v letošnji zimi, je fantastično, nepredstavljivo in verjetno zelo težko ponovljivo. Nenazadnje je tik pred tem, da v eni sezoni osvoji toliko tekem, kolikor jih je Križaju uspelo v svoji celotni karieri.

Serijskim zmagam navkljub pa se vendarle ne morem znebiti občutka, da so javonst in mediji v zvezi z našo najboljšo smučarko izgubili kompas. Vsak, ki se vsaj malo spozna na šport, ve, da zmagati na tekmi najvišjega nivoja ni mačji kašelj. Nikakor pa to ni nekaj samoumevnega, kot to skušajo predstaviti nekateri, predvsem televizijski novinarski kolegi. V svoji zaslepljenosti se nespoštljivo obnašajo do njenih tekmic, hkrati pa izdajajo, da ne poznajo bistva športa. Spoštovanje glavnih konkurentov je osnova, je razumevanje, da si vsakdo, ki stopi na igrišče, želi zmage in da na vrh zmagovalnega odra stopi tisti, ki je na določen dan pač najboljši. Španski tenisač Rafael Nadal je to dojel že kot fantič, ko je ob tenisu igral tudi nogomet in ga je oče po vsakem porazu poslal v garderobo nasprotne ekipe, kjer je moral vsem fantom stisniti roko in jim čestitati za zmago. 

Časopisni naslovi v slogu, da je le vprašanje, kakšne barve bo nova medalja Tine Maze, so nesprejemljivi in nepotrebni. Tovrstno kurjenje je za ljudstvo zavajajoče, za šampionko pa kljub njenim močnim živcem obremenjujoče. O tem bi vedel precej povedati Andy Murray, ki se je šele z lansko newyorško zmago otresel tovrstnih bremen, ki so jih več let vztrajno nalagali na njegova pleča.

Pravzaprav me ne čudi, da Mazetova televizijskim komentatorjem, katerih znanje in poznavanje nikakor nista na nivoju njenih dosežkov, pogosto odgovarja s precej kratkimi stavki. Povsem na mestu je tudi kakšen odgovor vodje njene ekipe Andree Massija, ki je nekega preveč razvnetega radijskega novinarja pomiri s stavkom, da so v življenju vendarle tudi pomembnejše reči od športa in medalj ...

';