Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Zlatko Zahovič se odloča kot Warren Buffett

Ne vem, nisem prepričan, morda pa Zlatko Zahovič vendarle pozna Warrena Buffetta in njegovo delo. Ne vem, morda, samo morda, je Zahovič prebral delo Buffettovega vzornika, izumitelja modrega investiranja Benjamina Grahama. Tudi če Zahovič ne pozna Warrena Buffetta in njegovega dela in ve, kdo je Benjamin Graham, se poslovno vede tako kot velika mojstra vlaganja na Wall Streetu.

Zakaj? Ko je Zahovič v sezoni 2007/2008 prevzel mesto športnega direktorja nogometnega kluba Maribor, je bil klub v razsulu na vseh ravneh, skupaj ga je držal le še ponos, le še zavedanje, da se v njegovi dediščini skriva vsebina, iz katere lahko nekoč še nekaj bo. Zahovič je imel tedaj Maribor za spečega velikana in ga je takoj, od prvega dne, začel jemati kot prvovrsten posel, ki ga mora voditi prvovrstno osebje. To se je tedaj zdela skoraj kozmetična odločitev, saj je bil Mariborov račun prazen, a se je izkazala za ključno.

Buffett se je od mentorja Grahama naučil, in se tega pravila drži še danes, da je modro kupiti delnice, katerih trenutna vrednost je glede na konservativno oceno njene vrednosti prenizka. Taki delnici, katere realna vrednost je stabilna, trg nekoč gotovo postavi pravo, višjo ceno. Tako je moč ustvariti dodano vrednost in nekoč, ko je trenutek pravi, zelo dobro zaslužiti. Zahovič je v prvih treh sezonah zelo pazljivo spremljal predvsem delovanje ljubljanskega Interblocka. Ker je bil Joc Pečečnik zelo potenten vlagatelj v nogomet, njegova vlaganja v športni del pa so bila povezana s pričakovanji v prihodnosti, ko bi torej obnovljeni in vsebinsko dopolnjeni Bežigrajski stadion refinanciral svojo obnovo in živel tudi nogometni sistem, je lahko v akademijo pripeljal največje talente slovenskega nogometa. Kdor gre štiri leta nazaj in za leto 2009 pregleda sezname ekip v mladinskih vrstah Interblocka in delno tudi člansko, hitro ugotovi, kakšne delnice je Interblock takrat imel. Zahovič je to vedel. In čakal. Da bo padel Bežigrajski stadion in z njim tudi Pečečnikova volja. Potem je pred začetkom sezone 2010/2011 v Maribor pripeljal Josipa Iličića in Roberta Berića.

Iličić, doslej na evropskem nogometnem trgu najbolj donosno unovčena delnica Maribora, je pred selitvijo v Maribor celo razmišljal, da bi pustil nogomet. Zahovič in trener Darko Milanič sta ga čez noč spravila k sebi, Jojo je očaral predsednika Palerma Maurizija Zamparinija, Zahovičev posrednik Amir Ružnić je posel sklenil in Maribor je dobil – tudi zaradi prodaj pogodb Amirja Bačinovića in Siniše Anđelkovića povsem evforičnemu Zampariniju – zagonski kapital za podvige, ki smo jim priča v zadnjih štirih sezonah. Zahovič se je pri prodaji Iličićeve pogodbe zavedal, da takega igralca še dolgo, če sploh še kdaj, ne bo imel. A je bila ključna za kapitalsko preživetje kluba. Za Bačinovića in Anđelkovića je vedel, da sta nadomestljiva in to takoj. Njuni pogodbi je unovčil, ko je bilo povpraševanje na vrhuncu, ko kupec Zamparini ni razmišljal pragmatično, kajti že čez en teden bi lahko bilo prepozno.

Drugače čustveni človek Zahovič se na nogometnem trgu, pri vodenju kluba, kot direktor, torej, ves čas vede izjemno racionalno in pragmatično. Igralcem, na katere posebej računa, vsako leto poviša plačo. S tem ohranja človeško in igralsko vsebino kluba in temelje za nadgradnjo. Buffett bi temu dejal, da Zahovič drži svoj položaj na trgu. Ti igralci, na katere Zahovič posebej računa, namreč Mariboru vsako leto prinesejo evropske dividende, mu višajo tržno vrednost. Ta je zdaj med najvišjimi na območju vzhodnega in južnega dela srednje Evrope. Ti igralci so živi del kluba.

Zahovič se nehote drži še enega pravila, ki ga pri upravljanju nekaj sto milijard vrednega premoženja spoštuje tudi Buffett. Posle sklepa le z ljudmi, ki jih ceni in jim zaupa.

To so na videz samoumevne stvari. A držati se jih je treba vsak dan. Tudi ko v okolici vladata panika ali evforija.

P. S. Matjaž Kek, ki je za razred boljši od vseh trenerjev v hrvaški prvi ligi, je slovenskim menedžerjem predaval po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010. Zlatko Zahovič bi lahko postal predavatelj start-up podjetnikom.

';