Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Primož Kališnik

Ravnotežje in ravnovesje

Ste med onimi, ki se počitnic veselite predvsem zato, ker se boste lahko brez stresa družili s samim seboj v najljubšem športnem početju, kar pa bo še pomembneje, veselite se, ker boste lahko predvsem veliko časa posvetili svojim najbližjim, saj se bo čas iz hitrosti spremenil v dostojnost bivanja?Če ste v svoji biti v grobem ujeti v tele vrstice, potem vas čaka lepo poletje. Ne vem, ali vam ga malo ne zavidam.Če ste med tistimi, ki počitniško prizorišče iščejo izključno po ponudbi sijajnih tekaških poti, lepih cest za kolesarjenje, odličnih teniških terenov, najboljšem vetru in kar je podobnega, narava in ono, kar si želijo tisti, ki so z vami na dopustu, pa je bolj pod B, potem … potem ste verjetno one mentalne pasme, kot sem bil v zadnjih desetletjih mnogokrat sam.

Verjetno ste malo manjkali in skupaj z menoj špricali pouk, ko je v mali šoli življenja Bog razlagal o tem, kaj je dopust.
Zavozili ste, malček, po mojem, in ta obvoz dobro poznam.
Dopust ni čas, ki se v svoj čas trajanja zredi samo zato, da boste lahko več vadili, ampak čas, ki iz vsega, česar je čez leto preveč, shujša v zgolj sprostitev. In sprostitev ni relaksacija in prijetno razstavljanje samega sebe v znoju, temveč predvsem – počitek. Včasih tudi lepota početja ničesar.
Resda je sijajno počivati, če se namakaš v lastnem užitku na nekaj podlage v naporu, in počneš tisto, za kar med letom nimaš dovolj časa. Ampak če vse leto ni dovolj možnosti, da bi počeli nujne stvari za svoje telesno in mentalno zdravje, potem to pomeni, da ste bržkone precej utrujeni od vsakdana in njegove navihanosti, da vas ob večeru ponavadi vedno premaga.

»Vzel si bom čas zase,« to je zanka, v katero se v gibanje in naravo vpeti včasih na dopustu ne le ujamemo, temveč si jo nevede nataknemo okoli vratu. Več časa zase zagotovo največkrat pomeni večji vložek v zdravje svojega telesa, a po izkušnjah se na dopustu prepogosto zgodi, da se ima telo kar v redu, glava pa ne. Da glava niti malo ne deli užitka, ki ga v telesu povzročajo hormoni sreče, porojeni iz napora.

Vedno sem občudoval ljudi, ki se odpravijo na ferije peš, z nahrbtnikom, ali s kolesarskimi torbami, ali pa se vpišejo v potapljaški, jadralni, plezalni tečaj, ali se denimo udeležijo tabora borilnih veščin. Zato, ker ima potem nekaj od veličastja ponudbe življenja, z učenjem in spoznavanjem novega, s pridobivanjem znanja in izkušenj, tudi glava. Še bolj so mi bili vedno všeč tisti, zame nedosegljivi, ki na dopust ne vzamejo ničesar razen želje biti čim več s svojimi.

 


Marcelovi kristalni globusi; znak največjega vseh časov

Pred dnevi sem imel čudovito priložnost sedeti poleg najuspešnejšega smučarja vseh časov, avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja. V idiličnem okolju dvorca ob jezeru na Solnograškem, nekaj lučajev iz Salzburga, sem ga vprašal, kje je po dolgih letih skupnih zmag v skupnem seštevku svetovnega pokala bolj utrujen, v telesu ali duši. »Drugo,« je dejal, »drugo, to veliko bolj.« To je verjetno tudi razlog, da kljub vsem možnostim, ki jih ima – in ima vse, česar si poželi, in se tega zaveda in je hvaležen, da je tako – ostaja poleti doma in vadi na ostankih ledenikov, kot jih je civilizacija še pustila planetu gori v višavah nekoristnega sveta.

S pozornim poslušanjem vsega, kar je govoril, človek brez težav izlušči, kako pomembno je, da si vsak vzame čas, ki ga nameni počitku, morda najprej telesa in potem, posledično, tudi duše, duha, glave, kot pač razumete drugi del pol zgodbe; zagotovo si ne upam predpisovati, kaj je edino zveličavno in kaj ne. Naj bo tisto najpomembnejše v glavi, srcu ali trebuhu, vseeno je, le da ima čas spočiti se.
Marcel je odgovarjal na vprašanja nekaj ur. Ko je govoril o svojih športnih ciljih, je večkrat poudaril, da so v življenju še druge stvari kot smučanje in da so veliko pomembnejše. Družina, starši, prijatelji, denimo.
Še kar dobra misel, recimo, ki bi jo veljalo nam, v glavi in telesu zaradi zavezanosti rekreaciji že malo toksičnim, vzeti s seboj na dopust. Skupaj s kakšno knjigo, v kateri piše, da so vsi čudežni recepti za življenje in triki, kako si pokoriti druge ljudi v svoje dobro, ena sama samoprevara. Umetni raj, v središču katerega ni nič. En majhen prenosni Bartolov Alamut.

 


Šampion za mizo, v pogovoru za angleško govoreči svet medijev

In smo spet pri tistih, ki so že davno rekli, da naj bo v zdravem telesu stanujoč duh takisto zdrav.
Da bi bili v ravnovesju s samim seboj, je treba nekaj ravnotežja med fizičnim in mentalnim, vsaj meni se zdi tako in to velja zame. Vi zase veste najbolje in tisto za vas najboljše je bržkone povsem drugačno od mojega. Hvalabogu.
Če vam je v mozaik morebitnega iskanja ravnovesja in ravnotežja kdaj kaj pomagala naša revija, smo ob polčasu leta tisti, ki jo ustvarjamo, neizmerljivo nagrajeni. To nas osmišlja, spravlja v ravnotežje in ravnovesje. Da nismo le sami sebi namen.
Lepo bodite; naj bo to poletje čas lepih, čistih misli, naj bo mentalna ozimnica za jesen, kot se vedno riše za veduto poletja. Lepo je, ko prvi odpadli listi v gozdu padajo na še vedno topla tla.

Prispevki avtorja

';