Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Miroslav Braco Cvjetičanin

Običajno je neobičajno, 2. del

Hitrejši je zaradi 80mm feltne! Počasnejši ste, ker ste edini na klinčerjih! Vatmeter vam pokaže, koliko ste utrujeni! Slabši ste zato, ker imajo vsi take službe, ki ne omejujejo treninga. Zamenjajte službo. Najboljši je tisti, ki je brezposelen! Nogi pečeta, mišice se flambirajo. Pojma nimate kaj se dogaja v vašem telesu. Niti vas ne zanima. Od silnih internetnih informacijah, veste samo to, da ga je treba gont, gont, gont, do daske. Težko pričakovani klanec pride ravno, ko vam je najtežje. Vendar, vi ste klancar. Suhi ste. Ste na račun suhosti mogoče izgubili moč? Zakaj pravijo, da je za rekreativca najpomembneje, da je suh in ima veliko prekolesarjenih kilometrov? Vi imate vse to, vendar tudi klinčerje. Pretežko kolo? Da! Samo moje tehta 7,5 kilograma. To je nesprejemljivo. Če kupim tubular obročnika, kolo shujša za kilogram. Ste vi edini, ki nima električnih prestav? To me bo stalo dva, tri, štiri tisoč evrov. Doma je treba kupiti otroško sobo, ki stane ravno toliko.

Prvi del klanca odpeljete vrhunsko. Do vrha je samo še dva kilometra. Zdaj je čas! Poravnate hrbet, primete se za zavorno prestavni ročici, dihate enakomerno globoko, prestavite na 34 - 23. Dvignete se s sedeža. Zapeče vas vse, kar vsebuje kri. Vse. Srčni utrip galopira do zamegljenega pogleda in izgube sluha. Odpadete. Vsi so na 34 - 21! Kako? Štamfate do vrha. Počakajo vas. Tokrat se vam ne smehljajo. Gledajo vas zaskrbljeno. Ne vedo, zakaj ste tako zanič. Spet sledi spust. Tu ste naenkrat spet najboljši. Naenkrat dobite defekt. Ujamejo vas in ne počakajo! Tulite za njim, vendar se spomnite, da po klancu dol niti vi ne čakate nikogar. Roki se vam treseta, hitite zamenjati zračnico, prekleta zračnica, tubular bi hitreje zamenjali. Zelo ste nejevoljni, glavna klanca pa še sledita. V dolini vas čakajo. Ko vas zagledajo poženejo naprej, kot bi ne hoteli poslušati vaših izgovorov. Sledite jim, ujamete jih in sledi vaš najslabši dan na kolesu.

Po rundi se ustavite na espresu. Ne upate naročiti piva, ker ga nihče drug ne pije. Ne govorite, gruntate, kje je šlo narobe. Povsod je šlo narobe. Vprašajo vas, kam se gre jutri. Ne odgovorite, ker si ne želite več njihove družbe. Prehitri so. Kako je to mogoče? Seveda, več časa imajo za trening.

Doma ste nejevoljni. Stuširate se in oblečete kompresijske nogavice. Otroka se vam smejita. Te dokolenke so res smešne. Vaši obriti nogi doma pokažete. Bog ne daj, da bi sodelavke v službi zvedele, da si brijete nogi. Dedec pred abrahamom, pa si brije nogi!?! V službi ne upate priznati, da stehtate vse, kar pojeste, da je vaša prva in zadnja misel - kolo. Ko je na obzorju huda runda, niti seksate ne. Kdaj nazadnje, sploh ste? Ženi gre na živce, da sta vaši nogi bolj gladki od njenih. Včasih ste bil dedec, normalne postave in na plaži niste bili videti kot taboriščnik. Danes sploh ne greste na plažo, ker sonce škodi formi. Niti na dopust ne hodite več, ker so maratoni pomembnejši.

Niste opazili, da zato trpi cela družina? Kje pa! Niste opazili niti, kdaj ste postali egomanijak. Ste sploh opazili, da niti žena niti noben otrok nima specialke? Se spominjate, kdaj vas je mlajši sin prosil, da bi z njim dirkali okoli ulice? Z ženo se ne sprehajate, ker to škodi tonusu mišic. Prepovedali ste ji peči njene najljubše slaščice. Slabe volj, ležite na kavču in berete kolesarsko revijo. Žena reče, da ta trening ne traja 5 ur, kot ste ji rekli, preden ste zjutraj zapustili dom, ampak tako kot vedno, vaš trening traja 24 ur! Ne razumete je. Potem vam razloži, da ste nekaj ur pred rundo popolnoma odsotni, ker ste v mentalni pripravi. Po treningu ste tako utrujeni, da ste brez teksta. Kadar ste dobri, v formi, ko vam leti in vam nihče ni kos, ste zaskrbljeni, koliko časa bo ta forma trajala. Ko ste slabi, tako kot zdaj, ste zaskrbljeni, ker iščete razlog za neuspešnost. Pozimi imate pripravljalno obdobje, spomladi imate vztrajnostne treninge, poleti dirkate, jeseni hodite na sprostilne priprave v Dolomite. In spet pride zima. Ves denar porabite za kolesarsko opremo.

Stojite pred ogledalom, ki prikazuje moškega srednjih let s čelado na glavi, sončnimi očali, oprijetimi pajkicami, žabami, oprijetim dresom, čez čevlje imate nogavice, rokavice nimajo prstov, pulzmeter utripa, v žepu so geli in telefon. Na majici je reklama domače picerije, serviserja auspuhov in disko kluba. Vse štima. Še kolo zamenjate z lažjim in spet boste na poti k želeni hitrosti.

Potem zazvoni zvonec in na drugi strani je prijatelj farmacevt, ki ste ga klicali, ko je bil nedostopen. Poveste mu, da ste slišali, da lahko zrihta nekaj, kar bo ugodno delovalo za doseganje vaših želenih ciljev. Pravi, da ima to vedno na zalogi in da ena kura stane 800 evrov, a garantira uspeh. Prikimate in se dogovorite za prevzem. Ena tabletka zjutraj in ena zvečer, dva meseca vsak dan, potem pa stop. Osemsto evrov je veliko, a se splača. Hočete Franjo prevoziti v treh urah in štiridesetih minutah. Niti minute več. To vas bo uvrstilo v stoterico! Rezultat, ki govori o vaši kakovosti.

';