Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stane Rozman

Ob bok Ljubljanskemu Maratonu

Nikoli in res nikoli nisem sodeloval na Ljubljanskem maratonu. Na njem nisem tekel ne na rekreativnih sedem ali 10 kilometrov, ne na polmaratonu, ne na maratonu. Čeprav na njem nisem tekel, sem ves čas spremljal začetke in poznejši razvoj Ljubljanskega maratona. Nekako intuitivno sem čutil, da je začetek Ljubljanskega maratona povezan tudi z začetki množičnega ukvarjanja s tekom na Slovenskem. Sam sem v letu 1996, ko je bila prva izvedba Ljubljanskega maratona, z resnimi tekmami že končal, na rekreativnih, teh je takrat bilo le za vzorec, pa večinoma nisem sodeloval. Scena, ki sem je bil navajen iz Italije s konca osemdesetih let, ko sem se profesionalno ukvarjal s tekom, je bila pri nas takrat še v povojih. Resnično množični so v začetku devetdesetih let bili le Maraton v Radencih, Tek trojk v Ljubljani in ekstremna preizkušnja Celje–Logarska dolina. Tekače, ki bi nabirali kilometre po parkih, ob obalah rek, po gozdnih poteh ali kjer koli drugje, si v tem času še redko kje srečal. Tudi tekaških šol, ki bi učile, kako začeti teči, takrat še nisem videl.

Pa vendar je imel tek kot oblika rekreacije tudi pri nas priložnost, da prevzame množice. Tek ni le zdrava oblika rekreacije, je tudi najbolj naravna oblika človeškega gibanja. V trenutku, ko hoja postane prepočasna, začneš teči. Tečeš lahko kjer koli in kadar koli. Pri teku ne tekmuješ samo s sotekmovalci kot pri večini drugih športov, ampak predvsem s sabo. Zmagovalca se ne počuti le tisti, ki prvi pride na cilj, ampak je to vsak, ki izpolni pred tekom zadani si načrt. Preteči pol maratona v času dve uri in 10 minut je za nekoga veliko osebno zadovoljstvo, kot je razočaranje z rezultatom dve uri 30 minut na maratonu za nekoga drugega. Vse je odvisno od cilja, ki si ga pred startom postavimo.

Sam sem si v življenju postavil veliko tekaških ciljev. Nekatere sem izpolnil, da bi pretekel maraton v času, kot bi si ga želel, pa nisem. Resnici na ljubo sem v svoji tekmovalni karieri tekel le šest maratonov, a zgolj enkrat tako, da sem nanj prišel z maratonskimi treningi. Rezultat 2:19:00 na londonskem maratonu je bil zame razočaranje, sam tek pa neprecenljiva izkušnja. Čeprav sem po naravi individualist, je tudi zame bilo veličastno biti del 35-tisočglave množice, ki se je podala na bitko s kilometri in časom. Londonski maraton je resnično enkraten športno-družabni dogodek. Tudi z maratoni, organiziranimi po drugih prestolnicah (Rim, Berlin, Pariz, New York …), je podobno. So dogodki, ki za en dan postavijo mesto v gibanje. Tako tiste, ki tečejo, kot one, ki ob progi navijajo ali pa zaradi zapore cest bentijo nad tekači. Slednjih je vsako leto manj, čedalje več pa je tistih, ki ob progi sklenejo, da se bodo naslednje leto pridružili tem, ki so na progi.

Zato je bilo za razvoj teka v Sloveniji še kako pomembno, da je tudi Ljubljana dobila svoj maraton. Strma rast sodelujočih na Ljubljanskem maratonu to potrjuje. Število udeležencev je v teh sedemnajstih letih naraslo za petindvajsetkrat. Ljubljanski maraton je s skoraj 30 tisoč udeleženci postal velik tek, še vedno pa to ni velik maraton. Zdaj je čas, da se začenja spreminjati tudi struktura udeležencev. Tu pa boste morali sodelovati tudi vi, udeleženci Ljubljanskega maratona. Vsi vi, ki boste v nedeljo tekli 10 kilometrov, si za prihodnje leto postavite cilj, da boste zmogli pol maratona. Tisti s pol maratona pa se prijavite na 42 kilometrov. Če se boste pravočasno začeli pripravljati na maraton, vam bo gotovo uspelo. Odločite se takoj po teku, da boste ob letu osorej uspešni.

Dragi tekači in tekačice, želim vam ugodne vremenske razmere, uspešen tek in izpolnitev cilja. Tisto soboto in nedeljo boste zmagovalci vsi, ki boste pretekli do cilja, pravi maratonci pa le tisti, ki bodo zmogli preteči MARATON.

Lep tekaški pozdrav!

p.s. zanimivost: Štiri leta stari stavki, še danes aktualni...

Prispevki avtorja

';