Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Mark Koghee

Na poti do Weissenseeja (2)

Opala! Ravnokar se pripravljam na preizkušnjo v nizozemskem mestu Haarlem, na umetnem drsališču in hitim proti zavoju. Kako že speljati zavoj na drsalkah? Moje noge vedo, a moji možgani zaženejo paniko, se ustavijo, prestrašijo in začnejo kričati. Drsanje na 400-metrskem ledenem ovalu je nekaj povsem drugega kot drsanje na jezerih ali kanalih. A kaj, ko vse že prej nabrane drsalne izkušnje izvirajo prav iz zaledenelih kanalov blizu mojega doma na Nizozemskem. Drsanje povsem naravnost mi gre dobro od nog. Zavoji pa ne tako dobro. Na sami progi sem potreboval kar nekaj ur, da sem normalno speljal zavoj na ledu. Pravzaprav se mi ga ni bilo potrebno naučiti, le dovolj samozavesti sem potreboval, da sem se sproščeno spustil vanj. Pri drsanju sta tehnika in samozavest dva ključna dejavnika.

Drsanje je vzdržljivostni šport, a vseeno je dobra tehnika bolj pomembna od same fizične pripravljenosti in kondicije. Drsanje je sofisticiran ples kjer, če plešeš pravilno, dobesedno letiš po ledu. Ples se odvija nekako takole: ko drsaš, z nogo vedno pristajaš malce na zunanji strani rezila drsalke. Med samim zavojem, počasi premakneš težo na notranjo stran rezila, le za nekaj milimetrov razlike, se odrineš in storiš isto z drugo nogo. In greš. Pristaneš, zadrsaš, porineš z levo nogo, pristaneš, zadrsaš, porineš z desno nogo. Leva, desna, leva, desna.

S tekom in kolesarjenjem skrbim za svojo kondicijsko pripravljenost. Tiste redke trenutke, ki jih lahko preživim na ledu, tako kot v Haarlemu nedolgo nazaj, izkoristim za piljenje tehnike. Skušam drsati lepo, brez večjega napora. To so treningi kjer, namesto da divjam na drsalkah, drsam počasi kot se le da in tako vzpostavim dobro razmerje z ledom. Led in jaz Morava postati dobra soplesalca. Ne, še več, postati morava ljubimca. Skupaj morava najti pravi ritem. Leva, desna, leva, desna. Ko ujameva ritem, lahko  ure in ure drsam kot v transu. Če drsaš pravilno, postane drsanje skoraj orgazmična izkušnja.

Nizozemski novinar Mark Koghee, živeč v Ljubljani, se pripravlja na 200-kilometrsko etapo drsanja po avstrijskem jezeru Weissensee. V sklopu priprav na drsalno preizkušnjo, nas bo z blogom obveščal o vseh podrobnostih in pripetljajih.

';