Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Marija Šestak

Brez dobrih razmer ne gre

Evropsko dvoransko prvenstvo v atletiki je končano. V preteklih dneh smo ljubitelji atletike uživali v vrhunskem tekmovanju in bili priča nekaterim izrednim dosežkom. Favoriti nas niso razočarali in smo spremljali odlične predstave v skoraj vseh disciplinah. Podrobno sem spremljala svoje reprezentančne kolege in srbske atlete, ki jih zelo dobro poznam in z nekaterimi tudi treniram ter se družim na pripravah. Zato je to prvenstvo bilo zame posebej zanimivo,  vendar  imam zdaj mešane občutke.

Srbska reprezentanca nadaljuje z dobrimi nastopi in se je iz Goeteborga vrnila z dvema kolajnama in enim finalnim nastopom. To je izjemen  uspeh mojih bivših reprezentančnih kolegov, ki iz leta v leto napredujejo in so srbsko atletiko pripreljali na zelo visok nivo. Veseli me, da postaja atletika eden vodilnih individalnih športov v Srbiji. Pogoji za trening in finančna situacija sta na veliko višjio ravni kot takrat, ko sem sama bila del srbske atletike in rezultati kažejo, da brez prave podpore ne moremo pričakovati vrhunske rezultate.

Evropsko prvenstvo se je slabše končale za slovensko reprezentanco. V prejšnjih letih smo starejši atleti postavili visoke mejnike z osvojenimi kolajnami in uvrstitvami v finala. Tokrat smo na Švedsko poslali pomlajeno ekipo in pričakovanja so bila nekoliko nižja, toda glede na rezultate pred prvenstvom smo upali na vsaj eno finale. Za naše atlete se je prvenstvo končalo v kvalifikacijah. Res je, da smo pričakovali več ampak to je šport in poleg uspehov velikokrat pride tudi do razočaranja. To ni nič novega in jaz to ne doživljam tragično. Se zgodi.

Veliko bolj me motijo različni komentarji, da je vse katastrofalno in, da na takšna tekmovanja ne bi smeli pošiljati atlete, ki nimajo šanse doseči visoke uvrstitve. Mladi morajo pridobivati izkušnje in takšna tekmovanja so idealna za razvoj mladih, talentiranih atletov. Ne moremo vedno nastopati v finalih in osvajati kolajne. Tako kot v življenju so tudi v športu vzponi in padci. Ni prav kritizirati mladih atletov, ki niso na resnem članskem tekmovanju dosegli visoke uvrstitive.

Če smo pošteni, nikogar ne smemo kritizirati, če slabo odtekmuje zimsko sezono, saj Slovenija nima niti ene atletske dvorane. Tekači pozimi ne morejo normalno trenirati; kako na potem pričakujemo vrhunske rezultate?  Res, bilo je  nekaj izjem, a v takšnih razmerah lahko računamo samo na to, na izjeme. V tehničnih disciplinah je malce lažje ampak tudi v tem primeru se ne moremo pohvaliti z dobrimi razmerami. Slovenska atletika je v preteklosti prinesla veliko veselja slovenskemu športu. Kolajn in finalov ni bilo malo in si zaslužimo vsaj eno atletsko dvorano.
Situacija je takšna, kot je in težko verjamem, da se bo kaj spremenilo v bližnji prihodnosti. Vem , da bomo atleti še naprej uspešni in, da bomo še naprej krojili evropski in svetovni vrh. Mogoče bodo naši rezultati pripomogli izboljšanju pogojev in na ta način omogočimo bodočim generacijam, da se lažje razvijajo in osvajajo kolajne na velikih tekmovanjih.

';