Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Irena Flach

Bližnjic ni

Kaj je zdravo? Kaj pomaga pri tem in onem? Kaj in kako moramo nujno uživati, če želimo izklesano postavo, raven trebuh, lepo izoblikovane roke, zdravje , dobro počutje, nič bolečin in odlično prebavo? Odgovore na ta vprašanja najdete vsak dan v vseh medijih, pa tudi v revijah, ki se imajo za strokovne. Področje spremljam zaradi svojega  dela, saj ljudem lahko povem kakšno zanimivost ali dam laični nasvet, nikakor pa  kot strokovni nasvet. Povem kaj iz lastne izkušnje ali pa kaj, kar je znanstveno podprto, a ljudje smo različni. Slaba reklama zame? Nikakor! O tem sem začela resno razmišljati, ko sem poslušala intervju z znano  strokovnjakinjo za prehrano, ki se je le tega resno in strokovno lotila kot zdravnica. Pomislila sem na vse ,,nutricioniste'' in svetovalce, ki imajo približno toliko znanja kot ga imam sama ..Velika samozavest, marketing, pridobivanje naivnih strank, ki iščejo bližnjice…? Diet, ki so najučinkovitejše, je milijon. A še nihče ni za pogruntavščino prejel Nobelove nagrade…Grozno mi je poslušati stranke, znance, prijatelje,…kako si pustijo prati možgane s članki v revijah, internetnim nasvetom. In vsi so 100% pravi, delujoči in nujni za naše dobro počutje. In podprti z znanstveno raziskavo, objavljeno v najbolj težko izgovorljivih strokovnih revijah.

Spomnimo se trenda zadnjih nekaj let: maščoba je strup, škodljiva in sploh najhujša morilka. Sedaj posurfajte po internetu, pojdite v knjigarne in poiščite knjige na to temo. To je najbolj zdravo in brez tega nam ni živeti. Domača mast, ocvirki, to je zdaj must v naši kuhinji. Se spomnim znancev, ki so me čudno gledali, ko sem pripovedovala, da mi je stročji fižol s krompirjem v kosih in vse to zabeljeno z  ocvirki z znanim poreklom ena ljubših jedi. Uf, kako kmečko… pa jih poglejmo danes: ocvirki, pa to je zakon!
Pa pojdimo naprej: kava. Ta je bila pa najmanj 10x v času mojega pomnjenja proglašena za strup, pa čez kaki 2 leti zdravilo v pravih odmerkih, pa čez nekaj let spet strup…Podobna  usoda je doletela paradižnik. Zdrava zelenjava je bila kar nekaj časa, potem pa proglašena za kancerogeno nevarnost, sedaj pa ima spet status najbolj  zdrave hrane.

Da o prehranskih dodatkih sploh ne govorim oziroma pišem. Če bi  dnevno uživali vse, kar je nujno glede na reklame, ki preplavljajo razne časopise in internet, potem bi nam bilo nič kaj dobro, saj se določeni vitamini oziroma minerali izključujejo, nimajo učinka ali pa je škodljiva kombinacija. Da to trditev podprem, naj opišem dogodek izpred let, ko smo se vzpenjali na Kilimanjaro.  Zagret član odprave se je fizično sicer dobro pripravil, a je za vsak slučaj imel s seboj kakih 20 različnih tabletk, praškov, napitkov….Ko se je neko jutro po zajtrku lotil teh pripravkov vsem na očeh, sta se sopotnika  zdravnika kar križala ob vsej kemiji  in mu začela naštevati, kaj ne gre skupaj in kakšne negativne učinke imajo. Ampak gospod je pameten in je v hipu celo zbirko zaprl in pustil v hotelu in brez problemov osvojil vrh.
Seveda, ko kupujemo vse te nujne čudežne tabletke, nam verjetno farmacevti ne povejo vsega, saj tudi ne vedo, kaj vse je že v naših predalih na zalogi. Žal opažam, da imajo farmacevti vedno večjo vlogo trgovca namesto strokovnjaka, za kar so se šolali.
Poleg tega pa je v teh prehrambnih dopolnilih v glavnem tako malo učinkovine, ki jo oglašujejo, da nam v resnici tudi ne more škoditi – koristiti pa tudi ne. Udari pa nas po žepu.
Podobno je z različnimi vrstami vadb, ki so po navadi kako leto dve v trendu, potem pa počasi ugasnejo, ker se pojavijo nove. Pri nas imamo zelo bazičen trening, ki zajame vse mišične skupine, in ni nevaren, ker se izvaja pod budnim očesom in dokler ne osvojite pravilne tehnike, vas ne obremenjujemo z veliko težo. In to deluje, kratko in jedrnato = učinkovit trening!
In vedno znova ugotavljamo, da bližnjic ni, marsikdaj še podaljšajo pot do cilja.
 

Prispevki avtorja

';