Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Z mulci med vršace

Odrasli, ki zahajamo v hribe imamo željo naše navdušenje nad gorsko naravo prenesti tudi na naše otroke. Skupni izleti nam lahko obogatijo preživljanje prostega časa, pri tem pa moramo upoštevati nekaj stvari.

Za otroke na bo pot igra

Motiv za zahajanje v gore in vztrajanje na naporni poti bodo otroci našli zlasti v igri in družbi sovrstnikov. Doživljanje gorske narave se pri odraslih in otrocih namreč močno razlikujejo. Medtem, ko mi radi posegamo po vse zahtevnejših ciljih, uživamo v širnih razgledih, občudujemo gorske cvetlice, otroke na isti turi privlači vse kaj drugega. Priporočljivo je, da pripravimo razne igre (govorne igre, skrivanje zaklada ipd.) s katerimi bomo otroke postopno uvedli v gorski svet. K sreči je naš gorski svet preplavljen s pravljicami in miti, kar izlet lahko močno popestri. Kar sami od sebe se ponujajo liki Kekca in Rožleta, Bedanca in Pehte, Zlatoroga, Ajdovske deklice, Kralja Matjaža pod Peco- vsak od teh s svojo legendo. Kar nekaj mladinskih filmov je posnetih v gorskem okolju zato otroke predhodno lahko motiviramo tudi z ogledom filma, denimo iz serije filmov o Kekcu.

 

Prisluhnimo posebnostim otroškega telesa

Tudi fizične sposobnosti najmlajših igrajo pomembno vlogo. Priporočljivo je, da so otroci vključeni v vadbo kateregakoli športa, zlasti pomembne je razvoj aerobnih sposobnosti. V kolikor se otroci ne ukvarjajo s športom jih bomo najlažje pripravili za lažjimi sprehodi po gozdnih poteh, ki naj vsebujejo tudi krajše blage vzpone. Takšni izleti na trajajo vsaj pol ure, do uro dnevno. Poslušajmo občutke otroka ob naporu in temu primerno naredimo počitek če je to potrebno. V začetku bomo otroka popeljali na manj zahtevne vzpone z majhno višinsko razliko v bližnji okolici, kjer si bomo skupaj ogledali okoliško panoramo gora. Na ta način lahko otroke motiviramo tudi za prihodnje zahtevnejše vzpone in jim razvijamo orientacijo.

 

Z dobro psihofizično pripravljenostjo se bo kmalu začela pojavljati želja po zahtevnejših vzponih. Paziti moramo, da smo sami dorasli cilju, kamor želimo popeljati svoje otroke. Potrebno je poznati opremo in način uporabe le te. Otroka bo na zahtevnejših turah občasno potrebno varovati, teh veščin pa se ne moremo priučiti sami. Če želimo biti na turi odgovorni do sebe in našega otroka je priporočljivo usposabljanje v okviru planinskih društev. Pri izboru fizično zahtevnejših tur je zaželeno, da otroku omogočimo doživetje prenočevanja in druženja v planinskih kočah. Na sami turi moramo biti pozorni, da si vzamemo dovolj časa za počitke in malico. Razlog za to je, da se otroci hitreje utrudijo, a imajo tudi krajši čas regeneracije.

Podvig načrtujte skupaj

Pomembno je, da otroka vključimo tudi v izbor in pripravo na turo. Otrok naj sodeluje pri pripravljanju nahrbtnika, izbor opreme, hrane in pijače ter obutve. Otroku zagotovimo manjši lažji nahrbtnik v katerem naj nosi le najnujnejšo opremo (oblačila, hrana, pijača in vsaj kakšen obliž). Za lažji izbor ture, nam bodo v pomoč napisani planinski vodniki na tematiko obiskovanja gora najmlajših.

Otrok se na turi ne more spremeniti v odraslega človeka in slediti našim ciljem in sposobnostim, lahko pa mi prebudimo delček otroka v nas. V tem primeru nam bo tura zagotovo ostala v lepem spominu!

';