Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

4 nasveti najhitrejšega moža na svetu

Mož, ki mu pravijo tudi strela ali pa najhitrejši mož na svetu;  olimpijski in svetovni prvak v teku na 100 in 200 metrov, rekorder v obeh disciplinah in atlet, ki bi mu lahko pripisali oznako "samozavest serijsko". Jamajčan Usain Bolt ima hitre noge in nabrit jezik, zato je ena najbolj prepoznavnih osebnosti atletike. Te dni ga še posebej zaposluje promocija novih tekaških copat IGNITE, ki jih na trg z njegovo pomočjo pošilja Puma (ta je njegov sponzor od leta 2006). S temi tekaškimi copati naj bi se ogreval tudi sam, preden začne s treningom šprinta.

Bolt je na konferenci prehvalil copate, češ da so udobni, mu pomagajo držati visok nivo energije in zanj res naredijo razliko, povrh vsega pa je tudi njihov izgled nadvse privlačen. Poleg promocije pa je odgovarjal tudi na drugačna vprašanja, dal je namreč nekaj tekaških nasvetov, ki utegnejo koristiti prav vsem tekačem. 

1. Prikažite se 

Nikoli ne podcenjujte moči zgolj preprostega dejstva, da se prikažete na treningu. "Imel sem nekaj slabih sezon, ampak sem vedno prišel nazaj in treniral," pravi Bolt. Vztrajajte torej, držite se tekaškega programa, nadaljujte, ne obupajte. Ko boste enkrat v opravi za tek, boste tudi tekli. Prvi korak je najtežji, ko ga prebrodite, gre samo še navzgor.

2. Ne ignorirajte bolečine

Tako profesionalni športniki kot rekreativci se poškodujejo. Tudi Bolt se je. A se je iz tega nekaj naučil. Biti bolj sinhroniziran s svojim telesom, namreč. "Če čutim bolečino, vedno preverim, kaj je narobe," razlaga Bolt. Bolje je, da si vzamete počitek, prost dan od treninga in preverite, kje je tažava, kot da se slepite, si olepšujete situacijo in poškodbo naredite še hujšo. Skrb za telo mora biti vedno prva prioriteta, samo zdravo telo bo namreč tudi uspešno.

3. Sprostite se

Bolt zatrjuje, da je pred pomembno tekmo nujno potrebno, da kljub pritiskom ostanete mirni. "Poskušam biti takšen kot sem sicer, sproščena in zabavna oseba," razlaga tekač. In še: "Poskušam najti nekoga, ki ga poznam, se pogovarjati, smejati in predvsem sprostiti, ne razmišljati o čemerkoli drugem. To mi daje drugačno energijo, ko tekmujem."

4. Bodite samozavestni

Nasvet, ki ga Bolt dokaj obvlada. "Če trdo trenirate, dobro delate vsak dan v tednu, potem samo pojdite in tekmujte v vednosti, da ste v odlični formi," svetuje. Tako enostavno. "Če ste v svoji najboljši formi, potem ni važno, če boste izgubili, saj boste vedeli, da ste naredili največ, kot ste lahko." Iz izkušnje pa se kaj naučite in analizirajte, kaj lahko naslednjič storite bolje. 

';