Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Žoge od Urugvaja do Rusije

Svetovno nogometno prvenstvo se pomni po zmagovalcu, osmoljencu… in žogi.
Prvo svetovno prvenstvo so igrali v Urugvaju leta 1930 z žogo na vezalko in sploh ni bila okrogla. Prva čisto okrogla žoga je bila narejena šele po drugi svetovno vojni…
Spoznajte vse žoge dosedanjih svetovnih prvenstev v nogometu.

1930 – Tiento in T-model
Na prvem svetovnem prvenstvu še niso imeli uradne žoge. Imeli so dve, prva je bila argentinska Tiento in druga urugvajska T-Model. V finalu je Argentina vodila z 2:1 prav proti Urugvaju. Na polčasu so se odločili, da bodo zamenjali žogo. Urugvajci so na igrišče vrgli svojo večjo in težjo žogo in na koncu postali prvi svetovni prvaki!

 

1934 -  Federale 102
Drugo svetovno prvenstvo je bilo v Italiji Na čelu organizacijskega odbora je sedel Benito Musolini. Žogo so poimenovali Federale 102. Žoga je bila mehkejša, nogometaši so začeli več igrati z glavo oz. udarjati žogo z glavo.

 

 

1938 – Alen
Štiri leta kasneje je bilo prvenstvo v Franciji, kjer so igrali z žogo, ki so jo naredili v Parizu, imenovala se je Alen. Prva žoga, ki je bila že skoraj »čisto okrogla«.

1950 – Super Duplo T
»Superžoga« za Urugvajce  je bila tudi na svetovnem prvenstvu v  Braziliji leta 1950, poimenovali pa so jo Duplo T. V finalu so Brazilci izgubili proti Urugvaju in kriva je bila tudi žoga.

 

1954 - Swiss World Champion
Štiri leta kasneje v Švici se je imenovala Swiss World Champion. Osemnajst panelčkov z »zig-zag« šivi. Taka žoga je bila na nogometnih igriščih kar nekaj desetletij.

 

 

 

1958 - Top Star
Za svetovno prvenstvo v Švici je FIFA prvič objavila natečaj za proizvajalce žog, ki so hotele narediti žogo za prvenstvo. Izbrali so podjetje Angelholm, žogo so poimenovali Top Star. Prva žoga s 24. panelno strukturo in vsaka reprezentanca jih je dobila po 30 kosov. Top Star žoga je bila prva, ki so jo uporabljali tudi po svetovnem prvenstvu.

1962 – Top Star Crack
Z žogo imenovano Crack so igrali v Čilu. Zaradi čudne strukture je večina nogometašev ni marala. Še vedno so najraje igrali s Top Starko. Krekova inovacija je bil lateksov ventilček.

1966 - Challenge 4-star
Na prvenstvu v Angliji so igrali z Challenge 4-star, ki jo je naredil Slazenger. Imela je25. panelno strukturo, kar je bila novost.

 

1970 - Telstar
Adidas je naredil žogo Telstar. Črno bela žoga, ki je še danes sinonim nogometne žoge. Zaradi črno belih panelov se je žoga veliko bolj videla., to pa je bilo tudi prvo prvenstvo, ki se je predvajalo na barvnih televizijah. Žoga je dobila ime po Telstar satelitu.

 

 

1974 - Telstar Durlast
Štiri leta kasneje je bilo prvenstvo v Nemčiji in žoga se ni veliko spremenila. Poimenovali so jo Telstar Durlast. Novost je bila vodno neprepustna poliuretanska prevleka. In končno se žoga ni mogla napiti vode.

 

 

1978 - Tango
V Argentini je Adidas predstavil žogo Tango, ki je verjetno najbolj znana nogometna žoga na svetu.

 

 

1982- Tango Espana
Tango Espana je bila predstavljena v Španiji. In je prva žoga, ki je bila narejena z mešanico usnja in sintetike.

 

1986 - Azteca
Žoga Azteca je bila na pogled povsem drugačna od Tanga. Cela je bila sintetična in povsem vodoodporna.

 

 

1990 - Etrusco
Svetovno prvenstvo v Italiji smo spoznali Etrusco. Večina nogometašev jo ima še danes za naj žogo vseh časov!

1994 - Questra
Questra se je imenovala žoga na svetovnem prvenstvu v ZDA. Najbolj pomembna inovacija na tej žogi je bil sloj poliestirenske pene na zunanjem delu, ki je blažila dotik z žogo in se je zaradi tega bolje kontrolirala.

 

1998 - Tricolore
V Franciji so igrali z Tricolore in je ostala v spominu zato, ker ni bila samo dvobarvna. Žoga je bila med nogometaši zelo priljubljena, saj je bila mehkejša in manjša.

2002 - Fevernova
Fevernovo so naredili za svetovno prvenstvo v Južni Koreji in Japonski. Adidasova čisto bela žoga z njihovimi znamenitimi trikotniki, ki so bili zelene, zlate in rdeče barve. T oje bila najlažja žoga v zgodovini svetovnih prvenstev do tedaj.

 

 

2006 - Teamgeist
Timski duh, žoga s 14. paneli z najmanj šivi do tedaj. Vendar pri nogometaših ni bila priljubljena.

 

2010 - Jabulani
Jabulani je verjetno najbolj znana žoga vseh časov. V Zulu jeziku pomeni »slaviti« in je bila okrašena kar z 11 barvami.  Ta žoga je bila Adidasova nočna mora, zato so vse sile preusmerili v novo, ki so jo poimenovali Brazuca.

 

2014 - Brazuca
Brazilija, Brazuca. Spet sprememba panelov, imela jih je samo šest. Najbolj skrbno narejena žoga, ki je morala prenesti največ testiranj.

2018 – Telstar 18
Telstar 18, spet Adidasov čudež, ki je prišel na prvenstvo v Rusiji, dobesedno z neba. Ta žoga je naslednica tiste iz leta 1970 v Mehiki.

 

foto: worldcupballs

';