Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Slovenski športniki invalidi z bogato zgodovino uspehov

Slovenski športniki invalidi so na paraolimpijskih igrah zelo uspešni. Odkar je Slovenija samostojna, so se še z vsakih iger domov vrnili ne le z vrhunskimi dosežki, ampak tudi z medaljami. Že prej pa so jih osvajali tudi v nekdanji skupni reprezentanci, prvič leta 1972. Za samostojno državo so bili uspešni že na prvih igrah 1992 v Barceloni.

Med slovenskimi športniki invalidi je prvo medaljo na največjem tekmovanju osvojil Jože Okoren leta 1972 v Heidelbergu v metu diska, na istih igrah je nato Pavla Sitar Benček v vožnji na 60 metrov dobila prvo zlato slovensko medaljo. Pozneje so bili slovenski športniki še posebej uspešni na igrah v Arnhemu 1980 in New Yorku/Stoke Mandevillu 1984, ko so se domov vrnili s skupno 21 medaljami. Med njim so bili tudi člani ekipnih zasedb v odbojki sede in golbalu.

Leta 1984 je slovenski športnik invalid osvojil doslej edino medaljo na zimskih izvedbah iger, v Innsbrucku je bil Franc Komar bronast v alpski kombinaciji. Zadnje igre pod zastavo Jugoslavije so bile v Seulu 1988 - to so bile obenem prve igre, ki so jih izvedli na istih prizoriščih kot pred tem olimpijske -, končale so se s šestimi medaljami slovenskih športnikov.

Leta 1992 so, tako kot pred njimi olimpijci, tudi paraolimpijci v Barceloni prvič nastopili pod zastavo samostojne Slovenije. Bili so uspešni, prve slovenske medalje pa sta si je priborila atleta Dragica Lapornik v suvanju krogle z bronom ter Franjo Izlakar, ki je bil dvakrat zlat, v metu diska in suvanju krogle, njegova zlata medalja s kroglo je tudi prva slovenska samostojna najžlahtnejšega leska.

Na igrah v Atlanti 1996 je bila slovenska bera pet medalj; plavalec Danijel Pavlinec je bil bronast na 100 m prosto in 200 m prosto, strelec Franc Pinter srebrn z zračno puško stoje, atlet Janez Roškar pa bronast v metu kopja in srebrn v suvanju krogle.

Sydney 2000 se je končal s štirimi slovenskimi medaljami. Izlakar je bil v suvanju krogle srebrn, Lapornikova v isti disciplini bronasta, prav tako bron si je v metu kopja priboril Roškar, srebro pa Pinter z zračno puško stoje.

Atene 2004 so prinesle tretjo in doslej zadnjo slovensko zlato medaljo na paraolimpijskih igrah, zanjo je poskrbela namiznoteniška igralka Mateja Pintar v posamični konkurenci. Njen uspeh sta dopolnila še atletinja Tatjana Majcen z dvema medaljama, srebrom s kopjem in bronom v suvanju krogle, ter še enkrat strelec Pinter, tudi tokrat s srebrom z zračno puško stoje.

Peking 2008 je Mateja Pintar končala z bronom v posamični konkurenci, še eno medaljo je v zbirko dodal Pinter, ki je bil tokrat z zračno puško bronast, srebro pa je dobil atlet Jože Flere v metu diska.

Zadnje igre v Londonu 2012 so Slovenci končali z eno medaljo, zanjo je poskrbel strelec Franček Gorazd Tiršek, srebrn z zračno puško stoje.

';