Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Močnejši, hitrejši, pametnejši: Fitnes lekcije iz zapora

Odločilen trenutek je prišel 14. marca 2004, štiri dni po tem ko so 19-letnega študenta Ryana Fergusona aretirali zaradi domnevnega umora. Šlo je za telefonski klic očeta, zaskrbljenega za prihodnost svojega sina. »Vem, da si nedolžen, a medtem ko si tam notri, te ne morem zaščititi,« je govoril. »Narediti moraš vse, kar je v tvoji moči, da postaneš močnejši, hitrejši in pametnejši, da boš preživel.«

Vodnik za kar najbolj močno in zmogljivo telo, ki je od januarja v prodaji in pod katerim je zapisano njegovo ime, nosi prav te tri naslovne besede: močnejši, hitrejši, pametnejši. Desetletje po tem, ko so ga po krivem obsodili, je Ferguson po izpustitvi na papir izlil svoje nasvete za pridobitev fizične moči in samozavesti, dveh ključnih stvari za preživetje, ki sta prav tako ključni za vsakogar, ki želi natrenirati svoje telo.

Sam svoj projekt

Po tem, ko je Ferguson odložil telefon, kjer je slišal glas zaskrbljenega očeta, se je odpravil nazaj v celico zapora Boone County Jail, ki stoji nekje 15 minut stran od njegove srednje šole, kjer je le leto poprej maturiral. Sedaj je živel v popolnoma drugačnem okolju, med možmi, ki so bili (vsaj v teoriji) predatorji. Vedel je, da tja ne sodi. Prav tako je vedel, da je imel oče prav. Začel je s sklecami.

Vsak dan znova ti je jasno, kako šibki smo ljudje in kako prepozna bi bila pomoč če bi se kaj pripetilo, o zaporniškem življenju razlaga Ferguson. Skoraj deset let je trajalo preden so njegovo obsodbo preklicali in ga razglasili za po krivem obsojenega, mladenič pa je medtem počel vse, da bi postal močen, velik, hiter, skratka takšen, da sojetniki pri njem ne bi iskali problemov. »Nisem borec, ampak moral sem se pripraviti do tega, da bi vzdržal vsaj nekaj rund, če bi bilo to potrebno.«

Tako je namesto klasične fakultete postal zaporniški študent zdravja in fitnesa. Najbolj osnovna telesna vadba, ki je postala rutina v njegovi celici, so bili trebušnjaki in sklece, včasih tudi tja do 1000 na dan. Prostora ni bilo veliko, prav tako ne pripomočkov, zato je uporabil vse, kar je bilo pri roki. Trening z lastno težo, stena, stopnice, tla – to je bilo dovolj za uspešen trening.

Ko ni treniral, je bral. Vse, kar je lahko v zaporu dobil. Od knjig za samopomoč in psiho do športnih in fitnes revij. Za njegovo preživetje je bila pomembna tako mentalna kot fizična pripravljenost. »Bil sem tip, ki je bil v izredno izklesan in je cele dneve samo bral, ljudje so si mislili 'Ta ni normalen, ne želim se zapletati z njim.'«

Njegov fitnes program se je razvil v pripravo na življenje zunaj, čeprav sam ni vedel kdaj, če sploh, bo izpuščen. Ni želel biti isti človek kot ob obsodbi in izgubiti vsa ta, sicer najbolj produktivna, leta življenja.

Končno na svobodi

Ferguson je bil izpuščen 12. novembra 2013, pri 29 letih. Po tem je pridobil licenco za fitnes trenerja in se vrgel v tako imenovane špartanske tekme, tekmoval je tudi na svetovnem prvenstvu. »Če misliš teči, teči kot otrok v gozdu,« pravi o svobodi, ki jo občuti, ko teče v odprtih prostorih, na terenu z ovirami.

In katere so glavne lekcije, ki se jih je naučil v zaporu in jih sedaj svetuje vadečim?

1. Zastavi si cilje. V življenju se nenehno borimo, zaradi česar lahko izgubimo notranji mir in voljo do dela, razlaga Ferguson. Prav zaradi tega si je treba določiti cilje, jih zapisati in jim slediti, da dosežemo ravnovesje.

2. Preverjaj samega sebe. Nenehno se moramo izpraševati, kako se želimo počutiti, kako želimo izgledati, ali smo naredili dovolj zase, kaj še lahko izboljšamo … »Zdrav življenjski slog vas bo naredil tudi za boljšo osebo tudi pri drugih aspektih življenja, zato je vse prav v razumevanju, kaj potrebujete, da boste srečni.«

3. Bodi dosleden. Ferguson priznava, da je »zunaj« veliko več distrakcij, ki te oddaljujejo od telesnih in prehranskih ciljev. Tudi sam ima veliko za nadoknaditi, sploh z družino in prijatelji, še posebej težko se mu je upreti slastnemu hamburgerju, ki si ga je toliko let želel, sedaj pa je konstantno na dosegu roke. Kljub temu, da sedaj veliko potuje, se trudi ohranjati dnevno telesno vadbo, tudi če je cel dan z družino, prepriča ostale, da gredo skupaj na zrak in so aktivni. Sklece, trebušnjaki in izpadni koraki še vedno ostajajo klasika.

4. Odnos je vse. Gre za več kot le za motivacijski poster na steni. »Naučil sem se pomembnosti tega, da nisem žrtev okoliščin,« razlaga in dodaja, da imamo vsi lastne tragedije, življenje je polno groznih situacij. A pomembno je vztrajati, ker se to na koncu obrestuje. 

';