Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Vsaj (malo) delovnega dne preživeti na nogah

Ljudje, ki opravljajo sedeče delo, bi morali v izogib debelosti, kardiovaskularnim boleznim in raku vsaj četrtino svojega delovnega dne preživeti na nogah, kažejo izsledki mednarodne študije zdravstvenih strokovnjakov. Svetujejo, da se sedeče delo redno prekinja s stoječim delom ob dvižnih pisalnih mizah ali s kratkimi aktivnimi stoječimi premori.

"Zaposleni v pisarni bi morali biti med delovnim dnem na nogah vsaj dve uri," priporočajo strokovnjaki, ki so opravili raziskavo za britansko vladno zdravstveno agencijo.

"Ta dnevna norma bi sčasoma morala prerasti na štiri ure dnevno, kar bi lahko dosegli z menjavo sedečega in stoječega dela ob dvižnih pisalnih mizah ter rednimi kratkimi sprehodi," navajajo priporočila, ki jih je objavila britanska revija British Journal of Sports Medicine.

V študiji so proučevali mednarodne epidemiološke podatke in zdravstvene programe ter izpostavili korelacijo med vedno večjim številom raziskav, ki daljša obdobja sedenja povezujejo s in povišanimi tveganji za težke bolezni ter prezgodnjo smrt.

Strokovnjaki pozivajo delodajalce, da svoje osebje opozorijo na zdravstvena tveganja v primeru daljšega sedenja, pa tudi, da promovirajo zdrav način prehranjevanja ter zmanjšanje stresa, uživanja alkohola in kajenja.

';