Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Testiranje – same sebe

Ta mesec sem za vas testirala samo sebe na obremenitvenem testu kondicijske pripravljenosti v Global Sports Clinic (GSC).

Obremenitveni test je namenjen vsem profesionalnim in rekreativnim športnikom, ki jih zanima vpogled v svoje stanje trenutne fizične pripravljenosti, če želijo spremljati svoj napredek med sezono in razumeti odzive telesa pri različnih obremenitvah.

Pred začetkom testa so s tehtnico Tanita MC-980 določili mojo telesno sestavo, ki vam bo povedala, iz kakšnega »testa« ste zgrajeni. Za izvedbo in razumevanje obremenitvenega testa so namreč parametri, kot so naša teža, delež maščobe v telesu, maščobna masa, pusta telesna masa, mišična masa, indeks telesne mase (BMI), metabolna starost, bazalni metabolizem, teža kosti ter voda v telesu (hidracija/dehidracija), ključni, saj v danem trenutku vplivajo na naš fizični performans.

Obremenitveni test sem izvajala na ergometru WATTBIKE s postopnim povečevanjem obremenitve za 15 W vsako minuto. Med testom sem dihala skozi masko, ki je analizirala sestavo vdihanega in izdihanega zraka. S senzorjem MOXY so merili ventilacijo in koncentracijo kisika v vdihanem in izdihanem zraku ter razpoložljivi kisik v mišicah. Ta podatek nosi informacijo o tem, kako učinkovito naše mišice pri določeni obremenitvi porabljajo kisik oz. kakšno je medsebojno delovanje našega dihalnega, srčno-žilnega ter živčno-mišičnega sistema.

Določili so mi srčno-pljučno kapaciteto, funkcionalno kapaciteto, maksimalno porabo kisika (VO2 max) ter najvišji srčni utrip ter največjo ventilacijo. Vse to namreč vpliva na našo moč v nogah in našo športno predstavo. Najvišja poraba kisika (VO2 max) nam pove tudi, kolikšna je naša maksimalna aerobna moč, in višji ko je VO2 max, manjše je tveganje za srčno-žilna obolenja.

Na podlagi rezultatov moje fizične zmogljivosti, meritev VO2 max ter laktata pa so mi v končni analizi določili še osebna trening območja glede na moč in srčni utrip. Vse, kar profesionalni ali rekreativni športnik potrebuje za pripravo na sezono.

Cena obremenitvenega testa je 125 evrov.

';