Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Tekaške poškodbe - Sprednji del stopala

Vsi strokovnjaki se strinjajo, da je preventiva boljša od kurative, to pa v tekaškem žargonu pomeni pazljivo načrtovanje, samoopazovanje, postopno dvigovanje intenzivnosti in kilometrine, redno ogrevanje in raztezne vaje po njej ter dobra prehrana in hidracija. Pravilna prehrana poveča mišično učinkovitost, krepi imunski sistem, preprečuje razvoj bolezni in infekcij. Možnost poškodbe se močno poveča takrat, ko je npr. razbolelo mišično tkivo (»musklfiber«). Zelo priporočljive so vaje za stabilnost, masaže. Večina poškodb je namreč posledica dejstva, da telo na takšne napore še ni pripravljeno. Ključno je torej stopnjevanje intenzivnosti.

Tokrat zadnjič predstavljamo tekaške poškodbe, naslednjič več o tem, kako jih preprečiti.

Sindrom utesnitve poplitealne arterije

Poplitealna arterija leži v zadnjem delu kolenskega sklepa in je lahko pri odrivu med tekom utesnjena med tetivo medialne glave mišice gastroknemiusa in medialni kondil stegnenice. Zaradi ponavljajočega se draženja med tekom se lahko stena arterije s časom poškoduje, razširi (anevrizma) ali zoži (tromboza, stenoza). Sindrom je razmeroma redek, pogostejši je pri moških, vendar vzrok za to še ni ugotovljen. Bolečina, ki je ponavadi nenadna in lahko huda, se pojavi po pretečeni določeni razdalji v zadnjem delu kolena in goleni.

S slikovnimi preiskavami žilja diagnozo potrdimo in ocenimo stopnjo žilne okvare.

Zdravljenje: konservativno in je večinoma neuspešno. Cilj operativnega zdravljenja je sprostiti arterijo na mestu utesnitve in z žilno premostitvijo (by-pass ali žilni vsadek – graft) povrniti normalen pretok krvi na mestu okvare arterijske stene.

Mortonova metatarzalgija

Mortonova metatarzalgija je bolečina v sprednjem delu stopala, natančneje med glavicami druge in tretje ali tretje in četrte stopalnice. Nastane zaradi zadebelitve živca med sosednjima stopalnicama (Mortonov nevrinom), ta pa se pojavi zaradi kronične kompresijske preobremenitve sprednjega dela stopala.

Dejavniki tveganja za nastanek Mortonovega nevrinoma so preobremenitve sprednjega dela stopala zaradi spredaj ožje obutve s pretrdim ali obrabljenim podplatom. Diagnozo postavi specialist za stopalo z natančnim kliničnim pregledom in diagnostičnim injiciranjem anestetika s kortikosteroidom ali brez njega v boleče mesto.

Zdravljenje: (1) razbremenitev stopala, (2) spredaj širša obutev z ustrezno podporo stopalnega loka in z vložkom za blaženje obremenitev, (3) protibolečinsko obsevalno zdravljenje, na primer laser ali ultrazvočno obsevanje, (4) lokalno injiciranje kortikosteroida ima ponavadi začasen protibolečinski učinek, (5) pogosto je potrebna kirurška odstranitev zadebelitve živca v medprstju in sprostitev vezivnega tračka nad njo.

';