Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Pet dejstev o debelosti

V Sloveniji je več kot polovica odraslih, starih od 25 do 65 let, pretežkih, čezmerno hranjenih ali celo debelih. Do bolezni je le še korak!

Mnogi razlog za neuspešno odpravljanje kilogramov iščejo v genih in pravijo, da takšni pač so. Bolj zaobljeni. Čeprav ne jedo veliko. O tem stavku bi se sicer dalo veliko razpravljati, ker so kriteriji za to velikokrat zelo različni.

Pet dejstev

1. Črevesni mikrobiom je značilen za vsakega posameznika in tudi spremembe sestave mikrobov zaradi vpliva hrane so precej individualne.

2. Nevarno je tako pretiravanje z maščobami kot tudi s sladkorji.

3. Pri debelih ljudeh so našli v krvi več kratkoverižnih maščobnih kislin kot pri njihovih vitkih vrstniki. Te maščobne kisline izdelujejo bakterije v debelem črevesju. Očitno so pri debelejših bolj učinkovite.

4. Pretežki naj bi imeli tudi bolj prepustno črevo. Povezava njihove mikrobiote, pa kakršna koli že je, s procesi v telesu je boljša. Lahko bi rekli, da je telo bolj na udaru!

5. Spoznanja o specifični mikrobiti pri rakastih bolnikih prav tako odpirajo nove poti pri zdravljenju raka.

';