Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Hud mraz je stres za zdravje

Rekreativni športnik se pozimi sreča s posebnim paradoksom. S športom za zdravje in boljše počutje se ob pojavu nizkih temperatur znajde v okolju, ki ni ravno prijazno za zdravje.

Dodaten udarec za zdravje so še vsi dihalom in zdravju neprijazni delci, ki jih zimski način življenja koncentrira v zraku. Ti že sami po sebi, brez mraza, predstavljajo za človeško telo pravi napad za zdravje. Umetno ustvarjanje toplote in boj proti mrazu, skratka civilizacija pač zahteva svoj davek. Težko se mu izognejo tudi tisti, ki zato da bi obvarovali zdravje, telovadijo v zaprtih prostorih. Mrzle in ogrevalne težave z okoljem še začinijo razni virusi in druga bolezenska stanja, ki izrabijo hladno vreme za svoj razcvet.

Prvi ukrep

Prvi je, da se okolju nekako prilagodimo. To pomeni včasih tudi manj gibanja. Tekaška kondicija ne bo propadla, če boste pri minus stopinj Celzija raje naredili trebušnjake in nekaj počepov in sklec. Še več. Zdravje in tudi tek vam bosta hvaležna. Dihala pa ne bodo izpostavljena mrzlemu in onesnaženemu zraku. Močan trup vam bo pomagal, da bo vaš tekaški korak v pomlad bolj učinkovit. Pa še nevarnosti, da bi vam zdrsnilo na ledu in da bi si kaj polomili, se boste izognili!

Druge možnosti

Zimski čas ponuja številne nadomestne športne aktivnosti, ki bodo bolj koristne za vaše zdravje in so odlično nadomestilo za vaš glavni letni rekreativni šport. Izvajate jih lahko na čistem zraku in s soncem obsijanih snežnih strminah. Lahko hodite, smučate, sankate, tekate s smučkami ali brez njih. Sonce je vir življenja, zato ga pri zimskih športih poiščite, zaščitilo vas bo. Vaše telo pa bo dobilo nekaj vitamina D, ki je za športnike in bolnike pravi hormon regeneracije.

Osnovna zaščita -1

Če je bila vaša novoletna obljuba, da se boste popravili pri hrani, ste na dobri poti, da bo zdravje pozimi zelo dobro zaščiteno. Zmerna in uravnotežena prehrana je prvi in glavni zdravstveni ukrep. To je priporočal že Hipokrat in tako pravi Svetovna zdravstvena organizacija, ki naj bi skrbela za zdravje po svetu. Zato upam, da novoletna obljuba ni bila kakšna gurujska ali knjižna dieta. Takšna prehrana je ponavadi dobra predvsem za tistega, ki jo propagira. Predvsem finančno.

Osnovna zaščita -2

Kakovosten počitek. Dober spanec je boljši kakor večina zdravil. Kaj šele prehranskih dodatkov, ki za povprečnega rekreativnega športnika, ki uživa dobro uravnoteženo prehrano, niso potrebni. Bolje bo, da denar namenite za dober spanec. Preden vstopite v spalnico, pustite stres zunaj. Po prespani noči so težave ponavadi manjše. Tako boste počasi ugotovili, da se »sekirati na zalogo« ne izplača. Spanec bo takoj boljši in zimski čas je z večjo stimulacijo mehanizmov, ki omogočajo dober spanec, najboljši čas, da natrenirate ta zdravstveni ukrep.

Osnovna zaščita -3

Prijaznost in dobra volja. Nadutost in neprijaznost sta osebnostni značilnosti, s katerimi mnogi prikrivajo notranje stiske. In spravljajo v stisko druge. To nezdravo vedenje se še bolj izrazi v hladnem letnem času. Zato je mogoče za začetek dobro in zdravo, da se že pozimi bolj »poletno« vedete. Kmalu boste ugotovili, da je ta pot do boljšega zdravja pozimi najlažja.

Hladna fronta

Hud mraz je za zdravje stres. Naše telo ima mehanizme, ki telesu omogočajo vzdrževanje stalne telesne tempe­ra­ture. Za zdrave to delo pra­viloma ni prenaporno, po­membno je le, da telesa ne pre­obremenjujemo, zato si v res hudem mrazu privoščite nekoliko več počitka. Pri bolnikih pa je hladna fron­ta z vsemi sopojavi (suh, mrzel zrak) lahko kaplja čez rob ravnovesja, ki ga organi­zem vzdržuje ob drugih kro­ničnih stanjih, kot so obo­lenja srca, dihal, ožilja in tudi napredovane rakaste bolezni. In ker pametni popusti, je naj­bolje, da se v res hudem mrazu umak­nete za tistih nekaj dni v toplo zavetje doma. Ta »pavza« ne bo prehuda, ker je res mrzlih dni malo.

';