Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Jaka Lucu

Zato

Nobenega dvoma ni bilo, da bo predsednik, da bo celo odličen predsednik in da je med Slovenci tako priljubljen, da se desnici sploh ne bi splačalo iskati protikandidata. Potem ga je levica, na papirju zavezniki, torej, prepričala, da je njen edini kandidat tudi za parlamentarne volitve, odrešitelj liberalneje mislečih Slovencev, edini, ki je sposoben prvaku desnice zreti naravnost v oči in ostati miren. Njegova osebna integriteta je bila nedotaknjena, nobenih skritih fondov, nobenih nakazil na slamnata podjetja na Cipru, v Liechtensteinu ali na Deviških otokih, s kovčki ni nikamor vozil denarja, ni se mazilil s kakšnim Opusom Dei in delal po navodilih iz Vatikana, osumljen ni bil nobenega jemanja podkupnin pri trgovanju z orožjem ali naročilu oklepnikov.

Pred volitvami 2008 so se njegovi nasprotniki lahko oklenili le izjave iz velikega intervjuja v Playboyu, kjer je povedal, da tako rad teče, da je tako rad telesno aktiven, da včasih po polnoči popije redbul, da gre lahko na daljši tek, ko je delovni dan za njim. In da zato po teku včasih teže zaspi. V kravalu, ki je nastal po zmagi na volitvah, so vsi preslišali njegovo izjavo, od katere ni nikoli odstopil. Da je bil pripravljen prevzeti odgovornost za spremembe v družbi, politiki in gospodarstvu in da se nikakor ni videl zgolj kot osebna sprememba. Kot nekdo, ni pomembno, kdo, samo da ni bil Janez Janša. Borut Pahor je potem konec leta 2008 stopil v vsiljeno koalicijo s partnerji, ki naj bi tako kot on po osebnem in političnem prepričanju bili levičarji. Bizarni stranki Zares in ostanek LDS, v resnici vsi stari LDS, plus stand-up komik Slavoj Žižek, so se videli na levem polu. In seveda tudi oportunistični Desus, stranka upokojencev in njen predsednik Karel Erajevec, ki se je še pod Janšo navlekel na občutek moči in v resnici že ves čas nergal tudi Janši.

Ravno Erjavec je bil prvi, ki se mu je že po nekaj dneh, ko se je rdeče vino po slavju še držalo dna kozarca, »Pahor zdel premlad za mandatarja«, in je torej že imel navodila, ki jih nikomur do razglasitve predčasnih volitev ni uspelo uresničiti. Pahorja izrabiti za prihod na oblast in ga potem zamenjati brez njegovega privoljenja, kot da človek ne bi imel svoje glave in svoje volje, kot da ne bi vedeli, da ga je življenje na življenje pripravilo bolje kakor njih. Vse kvazi levičarske zaveznike, ki so čakali, da bo počepnil in bodo potem nadaljevali v znanem ošabnem slogu, ki je bil morda sprejemljiv, ko je šlo Sloveniji, EU in Svetu zares dobro in se je na njih komaj kdo oziral. Slog arogantnih povprečnežev je bil to. Koalicijski partnerji so se tri leta močno trudili zrušiti Pahorja, človeka, ki jim je sploh omogočil politično oživitev, in predstavljajte si, kako osebnostno močan mora biti človek, da to zdrži. Ne le odkritih napadov opozicije, ti so namreč bili pričakovani, ampak pritlehnih spotikanj ljudi, ki naj bi mu ves čas stali ob strani, saj imeli neke svoje kandidate.

Pahor ni ves ta čas niti za hip izgubil osebnega dostojanstva, nikogar ni žalil, niti enkrat ni spreminjal odločitev za reforme, s katerih uresničitvijo se danes bahajo vsi novi, v resnici tako zelo stari rešitelji Slovenije. Do konca je ostal pošten do sebe in do volivcev. Vse te izjemne osebnostne vrline so ostale zapackane za fasado, kajti brezmejna nadutost koalicijskih partnerjev je v očeh Slovencev črnila Pahorja. Ti so na koncu prišli do klasičnega sklepa. Nima jajc. Mar res? Mar človek, ki niti za ceno političnega padca ni spreminjal diskurza – in danes vsi vemo, da je imel Pahor z vztrajanjem pri reformah prav in da so si tudi sindikati, ki so se obnašali kot paraziti in ne kot soustvarjalci boljše družbe, prizadevali za njegov padec –, nima večjih jajc od tihotapcev, utajevalcev davkov, odposlancev Vatikana, od vseh namaziljenih? Mar biti pošten v teh ciničnih časih ne pomeni imeti jajc, jajc, večjih od bikovih? Mar človek, ki preteče maraton, nima jajc? Mar človek, ki izhaja iz partije in ni tega nikoli tajil, nima jajc, ko je končno razkril podgane, ki so pred dvajsetimi leti zbežale od korita? Mar človek, ki ni počepnil in mu je tako uspelo očistiti levi pol, saj so kanibali v javnosti marginalizirani, nima jajc? Ste se kdaj vprašali, zakaj Pahorja pred volitvami nihče osebno ne napada? Ker je etično in moralno nad vsemi, vse bolj se zdi, da v resnici tudi strokovno. Zapuščina Pahorjevega mandata je končno očiščena in ustanovljena moderna evropska levica. Tokrat ne bo dobila veliko glasov. Mojega bo, gotovo.

P. S. Zoran Janković je najboljši ljubljanski župan vseh časov. Kdo in zakaj ga je zrinil v parlamentarno klanje?

';