Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Tekaška steza iz vas naredi boljšega tekača

Enoličnost, dolgočasna rutina, vedno isto početje. To so prevodi, ki jih dobimo, ko v slovarju poiščemo angleško besedo »treadmill«. Tudi tekači se pogosto s prevodi strinjajo, pa čeprav v njihovem svetu ta angleška beseda pomeni tekaško stezo.  Na tej se potijo ure in ure, predvsem, ko je dan krajši in zunaj okoli ničle.

Čeprav je zunaj toplo in popolno za tek po naravi, ne smete pozabiti stare prijateljice, ki vam je družbo delala takrat, ko so bila tla prekrita s snežno odejo. Enkrat na teden ali dva je dobro opustiti tek ali vadbo zunaj in se podati na tekaško stezo doma v dnevni sobi ali bližnjem fitnesu. Zakaj?

Vse pod kontrolo

Antonio Vega je nekdanji odlični tekač, ki je v zatonu svoje kariere postal tekaški trener, a v svojih najboljših letih maraton v Bostonu pretekel v dveh urah in trinajstih minutah. Vega živi v Minnesoti, kjer so zime dolge in ostre, a tudi poleti ne ovrže svoje zimske prijateljice, pa čeprav je dolge mesece čakal na lepo vreme. »Na tekaški stezi imate pod nadzorom vse. Vsak detajl – hitrost, temperatura, vzpon, koraki, kalorije – lahko osamite in se mu povsem posvetite, odvisno kaj potrebujete in kje želite napredovati.«

 

Določanje vzpona

Želite teči tudi v hribe in gore, pa živite v okolju, kjer najvišji hrib meri 12 nadstropij? Pozdravljena tekaška steza! Ta vam omočoča izjemno natančen trening in če veste kakšni so vzponi in spusti pri teku na določen hrib, lahko s pomočjo simulacije na vaši tekaški stezi opravite vzpon na hrib sredi dnevne sobe.

Intervalni tek

Intervalni tek je temelj vsake tekaške vadbe, čeprav so v večini primerov zelo neprijetni. Ne bomo lagali: če jih boste opravili na tekaški stezi vas ne bo prav nič manj bolelo. Kot opozarja Vega: »Tekači včasih pozabljajo, da je tek navzdol pogosto tako pomemben kot tek navzgor, tega pa tako natančno ne morejo nadzorovati kot na tekaški stezi.« Pri teku navkeber in navzdol uporabljamo različne mišice in zato prevetrimo našo tekaško vadbo. Poleg teka je tekaška steza manj obremenjujoča za vaše sklepe.

Intervalni trening, ki ga priporoča Antonio Vega

  • 1 kilometer ogrevanja
  • 4 x 1 kilometer hitrega teka (1 kilometer navkeber, 1 kilometer navzdol, 1 kilometer po ravnem, 1 počasnejšega teka)
  • 1 kilometer izteka

';