Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

11 nasvetov pri boksu na vrečo

Vreča za boks je orodje, ki ga boste vzljubili. Ob njem se boste lahko sprostili, lahko pa se boste tudi spravili v zavidljivo kondicijo. Mi vam pomagamo začeti z 11 nasveti, ki se jih morate držati. 

1. Bodite pozorni

Slabih navad se najlaže nalezemo ... Dve pogosti težavi sta, da rekreativci zelo osredotočeno strmijo v točko na vreči, v resnici pa ne gledajo cele vreče.

Preveč strmenja: ob tem se morda počutite zelo kul, kot lovec, ki s svojimi očmi sledi plenu. V ringu pa strmenje v zgolj eno nasprotnikovo točko pomeni, da mu sporočate, kam ga želite udariti. No, vsekakor pa je najpomembneje, da pri udarjanju nikoli ne gledate v tla. Če gledate v tla, bo nasprotnik veliko laže blokiral udarec, še verjetneje pa vas bo brez težav udaril v del telesa, ki je nezavarovan.

Zakaj to pišemo, če pa vi tolčete zgolj v vrečo in ne v človeka? Zato da bi se tega početja naučili čim pravilneje.

Pravilno je, da gledate predse: predstavljajte si vrečo kot nasprotnika pred sabo, in poskušajte obdržati vso vrečo v svojem vidnem polju. To je tako, kot bi pazili na vse namere nasprotnika, pri boksu pa sta namera in nevarnost obe roki.

Lene oči: zelo narobe je, če sploh ne gledate, kam udarjate. To pomeni, da svojega telesa nimate v oblasti, zelo mogoče je, da boste nerodno udarili in se morda celo poškodovali. Udarjanje na slepo po vreči pomeni, da z mislimi niste pri stvari. Lene oči pomenijo vadbo brez pomena. Ostanite osredotočeni in pozorni na vrečo. To poveča vašo natančnost. Najboljši način za ozdravitev lenih oči: z lepilnim trakom na vrečki označite nekaj kvadratkov in udarjajte po njih, seveda udarcem sledite z očmi. Pozorno gledanje seveda tudi pomeni, da ves čas veste, kako daleč od vreče ste in kako blizu morate stopiti, da se vreče dotaknete s pestjo.

2. Ohranjajte ravnotežje

Prožite udarce v vrečo, vendar se ne mečite v vrečo z vsem telesom. Če izgubite pri udarcu ravnotežje in treščite v vrečo, to ni dobro. Ohranjanje ravnotežja omogoča boljše, močnejše udarce in boljše delo nog.

Ne uporabljajte vreče, da bi vas držala pokonci. Ne potiskajte je z rameni, še bolj narobe je, če v vrečo rinete z glavo. Boks z glavo ni rinjenje glave v vrečo, ampak povsem nekaj drugega.

3. Udarjajte, ne poti­skajte

Ne potiskajte vreče, udar­jajte po njej. Naj vreča ne niha po vsem pro­storu, umirite jo. Pravijo, da če hočeš vedeti, kako udarjaš vrečo, narobe ali prav, da moraš vprašati slepega človeka. Udarec izurjenih je rezek, nekakšen kratek »TP«. Udarec neizurjenih je »BAAM«.

Pravilen udarec bo vrečo le stresel, nepravilen zamolkel pa bo povzročil, da bo močno zanihala.

Kako pravilno udariti? To dosežemo tako, da je rokavica v stiku z vrečo čim manj časa. Kot bi udaril z bičem, tako je prav.

4. Vkopljite se

Naj vam pod podplati poženejo korenine, ko udarjate. Prizemljite se. Trden položaj pomeni več ravnotežja, več nadzora nad udarci, lažje premikanje naprej in nazaj, več vsega! Lahko plešete okoli vreče, a ko udarite, to naredite z nogama trdno na tleh. Če vam to dela težave, se gibajte počasneje, z manjšimi koraki. Žal nismo vsi Mohamedi Aliji, da bi tolkli s konicami prstov ...

5. Ko ne udarjate, premikajte noge

Premikajte roke ali premaknite noge, vedno. Ali glavo. Zakaj? Res je, da vas vreča ne bo udarila nazaj, saj stoji na mestu, a stalno premikanje je najboljša obramba, da nas ne zadene nasprotnikov udarec. Pri udarcih na vrečo opisano premikanje pomeni veliko napornejši trening.

6. Pazite na razdaljo

Ohraniti je treba primerno razdaljo do vreče, v vsakem trenutku. Premikajte se tako, kot se vreča, ta mora biti ves čas v dosegu vaših rok. Naj ne bo predaleč ali preblizu. Ne bodite leni v nogah. Premikajte se skupaj z vrečo, namesto da čakate, da pride vreča do vas. Ko zaniha proti vam, se ji umaknite nazaj, in ji sledite, ko zaniha stran od vas. Če se ne morete premakniti nog tako hitro, kot niha vreča, je vreča prelahka in potrebujete težjo, pomagajo tudi šibkejši udarci.

7. Ne čakajte

To je tisto, kar ločuje ženske od deklic in moške od fantov. Vreča je za udarjanje, ne za gledanje. Tudi če počivate, počivajte mogoče največ dve sekundi.

Začetniki vedno čakajo, preden sprožijo zaporedje udarcev, ali čakajo med njihovimi kombinacijami. Nekajkrat kot nori udarijo po vreči, nato se 10 do 15 sekund spravljajo k sebi. To je ogromna napaka, tako ne boste prišli v formo. Torej nikoli ne prenehajte udarjati. Saj ni treba tolči premočno, sprožite nekaj lahkih udarcev, da se nadihate, ko ste pri sebi, spet udarite močneje.

8. Manj moči, več dihanja
Udarjanje po težki vreči je zelo podobno teku, vse je v dihanju in sapi. Ne belite si glave, če ne udarjate močno. Osredotočite se na eksplozivno dihanje, ne pa na eksplozivne udarce. Bodite sproščeni, tako se boste manj utrudili. Moč prihaja iz dobre tehnike, vzdržljivost prihaja iz dobrega dihanja.

Moč in vzdržljivost imata zelo malo opraviti s tem, koliko napora ste vložili v udarce. Pravilno dihanje vam bo prineslo sproščenost, mnogo laže boste udarjali. Pravilno udarjanje pa pomeni, da z manj močnimi udarci v resnici izvedete močnejši udarec, ne da bi izgubljali energijo. Ne dovolite, da vas vreča premaga. Vi morate biti gospodar njenega gibanja, ne ona vašega.

9. Sprožite tri do šest udarcev

Sprožitev treh (3) do šest (6) udarcev naenkrat je pravi posladek. Ne enega, ne dveh in ne desetih. To, tri do šest, je dovolj, da delamo nasprotniku škodo, in dovolj kratek čas našega intenzivnega napada, da nas nasprotnik ne more udariti nazaj. Uporabljate kombinacije udarcev, to je veliko zabavneje.

Cilj udarcev naj bo pri vrhu ali v sredini vreče. Veliko ljudi udarja v vrečo prenizko.

10. Gibajte se tudi, ko počivate

Vsak se utrudi, a pomembno je, da se tudi med počitkom premikate. Ne sedite na tla in ne naslanjajte se na vrečo. Če se boste obešali na visečo vrečo doma, lahko zgrmi na tla, vijaki v stopu lahko popustijo.

11. Vedno imejte roke dvignjene

Ja, vreča ne udari nazaj, nasprotnik pa bi nas takoj, ko bi lahko. Mnogokrat mislimo, da imamo roke visoko in da se dobro zakrivamo pred nasportnikom, v resnici pa roke držimo nizko in smo sicer aktivni v napadu, a imamo roke prenizko in smo izpostavljeni udarcem. Povsem pasivni smo mnogokrat v obrambi, saj roke povsem spustimo ob telesu. Tudi zakrivanje glave in telesa takrat, ko ne udarjamo (v obrambi ali pri pripravi udarca), je pomemben in naporen del treninga, verjemite. Če spustite roke, to pomeni, da je vaša tehnika napačna.

Po nekaj časa treninga rekreativni boksarji roki dvignejo nagonsko; to zelo pomaga tudi pri drugem početju, ne zgolj v športu, da zavarujete svoj obraz in vso glavo.
 

';