Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept:Rižota z beluši in pestom

Današnja rižota se uvršča med ene najljubših na moji lestvici rižot. Tako zelo preprosta, klasična pa tako zelo okusna.
Zopet bodo med glavnimi vlogami poleg obveznega riža nastopali beluši, družbo pa jim bo delala očarljiva in čarobna bazilika v pestu. Kako zeleno in pregrešno dobro.
O zdravih in očiščevalnih beluših smo že večkrat govorili, za riž pa tudi že vemo, da je odličen vir izgubljenih ogljikovih hidratov. S poživljajočim dobrodejnim bazilikinim pestom pa v naših ustih priredi pravo simfonijo okusa.

Rižota, kot smo že omenili je skoraj idealni in vedno dobrodošel obrok nekaj ur pred kolesarskim treningom.

 

Potrebujemo (za 2 osebi):
Olivno olje
Polovica čebule
Cca 2oo g riža
Velik šopek belušev
1 dl belega vina
2-3 stroke česna
1 jušna kocka
Sol, poper
Pest ribanega parmezana
Pesto:
Šop bazilike
2 stroka česna
Nekaj žlic olivnega olja
Pest parmezana
Manjša pest pinjol
Sol, poper

Priprava:
Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo riž in ga skupaj s čebulo nekaj časa pražimo. Zalijemo z vinom in vodo v približno trikratni količini riža in v vodo damo še jušno kocko. Kuhamo približno 15 minut, nato pa dodamo še na manjše kocke narezane beluše. Kuhamo, da se riž zmehča in so beluši čvrsto skuhani. Solimo in popramo po okusu. Nazadnje naribamo notri še parmezan. Med kuhanjem riža pripravimo pesto. V sekljalnik stresemo vse sestavine, po potrebi dodamo nekaj kapljic vode, če je zmes pregosta in tudi po okusu začinimo. Ko je rižota skuhana, jo serviramo in čeznjo polijemo nekaj žlic pesta.

';