Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Poletov recept: Zajtrk malo drugače

Tokratni zvezdnik našega hranilnega zajtrka, ki nas bo držal pri energiji do kosila, je tofu. Ja, čuden izbor glavnega živila za zajtrk, a predvsem vegani in vegetarijanci so se nanj povsem navadili in začeli v njem uživati. No, vsaj večina. Še nekaj let nazaj so tofu in naprimer sejtan predstavljali kot približek mesu, le v krogih ljudi, ki mesa ne jedo, potem pa so tudi vrli oglaševalci tega živila ugotovili, da so se zadeve lotili iz napačnega konca in, da veganom in vegetarijancem pač ne prodajaš približka mesa, ampak dobre in sveže nemesne sestavine. Eureka!

Ko tofu pripravimo pravilno, je vse prej kot monoton in nezanimiv - in današnja verzija zajrtka vsebuje toliko beljakovin kot umešana jajčka. Z nekaterimi dodatki, kot so kumina, paprika in kurkuma, bo to postal vaš najljubši nemesni zajtrk. Celo zapriseženi ljubitelji umešanih jajčk boste v tem zajtrku uživali, no, vsaj mi smo. Boste pa morali v svoje roke dobiti jedilni kvas, brez tega ne gre.

Potrebujemo:

• 1 žličko jedilnega kvasa
• 1/4 žličke kurkume
• 1/4 žličke mlete kumine
• 1/4 žličke paprike v prahu
• 1 žlica vode
• Sol in poper
• Oljčno olje
• 1 stebelce mlade čebule, sesekljane
• 1 strok česna
• Polovica pakiranja tofuja, dobro odcejenega
• 1 žlica na drobno sesekljanega peteršilja

Priprava:

1. V majhni posodi zmešajte kvas, kurkumo, kumino, papriko, vodo, sol in poper.

2. Ponvi privoščite pljusk oljčnega olja in dajte na zmeren ogenj. Ko se ponev ogreje popražimo mlado čebulo in česen, približno 2 minuti.

3. V ponev zdrobite tofu, to storite s svojimi prsti. Dodajte že prej zmešane začimbe in dobro premešajte, da se začimbe primejo tofuja. Kuhajte še 2 minuti.

4. Dodajte peteršilj in premešajte. Postrezite z avokadom, polnozrnatimi piškoti, paradižnikom, slanino (če ste mesojedci) ali pikantno omako. Po želji. 

Izbira tofujev je velika, lahko si kupite že začinjenega. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

';