Poletov recept: Ulična hrana po tajsko

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tajska je ena izmed zibelk ulične hrane daljnega vzhoda in pad thai, ki je na popularnosti ogromno pridobil po drugi svetovni vojni, ko je sicer dežela riža to jed uvrstila na seznam narodnih jedi in skušala povečati izvoz svojih produktov, med njimi tudi glavne sestavine te jedi - riževih rezancev. CNN je nedavno to jed uvrstil na peto mesto najokusnejših svetovnih jedi, pad thai pa obenem predstavlja najbolj popularno svetovno jed izven meja Tajske. Pripravimo ga lahko z rakci, piščancem, govedino in svinjino, slogan te jedi pa obsega besede hitro, drzno, okusno.

Naša verzija recepta je s piščancem, priprava vam ne bo vzela več kot pol ure, le kakšen večji supermarket boste morali obiskati, da boste dobili vse sestavine. Naj vas število sestavin ne prestraši, saj  morate le redke narezati ali sesekljati, vse ostale preprosto vržete v veliko ponev.

Za dva jedca potrebujemo:

150 g riževih rezancev
3 žlice rastlinskega olja
1 veliko jajce (na sobni temperaturi)
Polovico piščančjih prsi (narezanih na trakove)
Dve žlici tofuja (narezanega na kocke)
Pest sesekljanega korenja na majhne kocke
Skodelica kalčkov
Žlica paste iz tamarinda in žlica vode
1 ½  žlice ribje omake
1 žlica sojine omake
Žlička sladkorja
4 stroke česna
Limonina trava
½ žličke čilija
2 žlici nesoljenih arašidov (zmletih ali zdrobljenih)
Dva krhlja limete

Priprava:

Riževe rezance postavite v veliko skledo in jih prekrijte z vročo vodo za 5 - 7 minut, oziroma po navodilih proizvajalca.

Rastlinsko olje segrejte na srednjem ognju in v ponev ubijte jajce. Mešajte 30 sekund, dodajte piščanca in mešajte še 2 minuti, dokler piščanec ne dobi barve, a ne toliko, da bi jajce preveč zakrknilo in izgubilo svilenost. Dodajte tofu in korenje, mešajte 30 sekund. Iz velike sklede vzemite riževe rezance, si postavite v ponev in mešajte eno minuto. Dodajte kalčke, pasto iz tamarinda razredčeno z vodo, žličko čilija ali manj, po želji, sojino in ribjo omako ter mešajte dokler rezanci niso prekriti s tekočino in jo začenjajo vpijati. Dodajte štiri stroke česna narezanega na tanke lističe, nekaj stebelc limonine trave in dobro premešajte.

Na rob krožnika vsujte arašide in krhelj limete ter servirajte. Dober tek!

Več iz te teme:

Komentarji: