Poletov recept: solzna juha

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za pogret našo dušo in in okrepčat naše telo v zimskih dneh, sploh če jih preživimo aktivno na svežem, mrzlem zraku bo še kako »sedla« slastna sladkasta čebulna juha, ki s svojim polnim okusom poteši še tako zahtevne brbončice.
Juha v resnici sodi med klasike francoske kulinarike. Običajno narejena iz na tanke lističe narezane karamelizirane čebule, ki jo zalivamo z govejo juho in vinom, seveda pa tudi dobro začinjena. Praviloma v juhi plava tudi rezina popečenega kruha s stopljenim sirom.

ni podpisa
ni podpisa


Čebula pa je vrsta  zelenjave, ki jo pravzaprav lahko naslovimo kar z zdravilom. S svojimi zdravilnimi učinki se uvršča med eno bolj zdravilnih živil, v naši kuhinji pa je zelo pogosta in vse uporabna kot živilo in začimba, za povrh pa še eno  najcenejših navsezadnje.


Čebula vsebuje visoko raven antioksidantov, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, antibakterijsko, vsebuje veliko vitamina C in A, deluje proti prehladu, ščiti pred srčno žilnimi obolenji,  pomaga pri prebavi, vsebuje še prenekatere minerale, pomaga pri bronhitisih …


Z izjemo izdatnejšega solzenja bolje rečeno hudega joka ob lupljenju in rezanju čebule (vsaj pri meni, kljub prenekaterim poznanim trikom v izogib ), je naša juha dokaj  hitro pripravljena, enostavna jed. Solzenje pa lahko vzamete tudi kot izdatno čiščenje vaših nosnih in obnosnih kanalov.

ni podpisa
ni podpisa


Za 4 osebe potrebujemo:
800 g čebule (sama mešam belo, šalotko in nekaj rdeče)
1 žlička sladkorja
3 dl suhega belega vina
Jušna kocka
Olivno olje
3 žlice masla
2 stroka česna
Muškatni oreh
Timijan
Sol, poper
Lovorov list
Rezine kruha
Sir za topljenje (po želji)


Priprava:
Čebulo sesekljamo na tanke trakove. V loncu segrejemo olivno olje in na njem pražimo čebulo in sladkor, da postekleni in karamelizira. Vse skupaj naj traja vsaj pol ure, da čebula že močno porjavi. Dodamo maslo in česen, še nekaj minut pražimo, nato pa zalijemo z vinom in vodo z jušno kocko. Nato dodamo še vse ostale začimbe po okusu in juho kuhamo še nekaj časa.
Ko je juha gotova, popečemo rezine kruha s sirom (lahko v pečici ali toasterju) in jih serviramo v juhi.

Več iz te teme:

Komentarji: